Alakul a lázadás: Így még soha nem nyalták fel a padlót a Fidesz főbírójával

Nemrég írtunk róla, hogy Handó Tünde hogyan próbálja meg vezetni a bíróságokat, és ez milyen reakciókat váltott ki a bírákból. A kritikák jogosságát a tegnap nyilvánosságra hozott Alkotmánybírósági határozat teljes mértékben alátámasztja.

Handó Tünde, az OBH elnöke tavaly bocsájtotta közre, a köznyelvben csak etikai-kódexként emlegetett integritási szabályzatot, amely a bírák megfelelő magatartásáról, a bírók elleni eljárások szabályairól szól. E szerint, Handó nem kötelező jellegű ajánlásának megsértése esetén is lehet eljárást indítani egy bíróval szemben. Gyakorlati szempontból ez azért is aggályos, mert fenn áll az a gyanú, hogy a neki nem tetsző személyeket ezzel az eszközzel lehetetlenítse el pozíciókra való pályázás során.

Több bíró az alkotmánybíróságon támadta meg a szabályzatot, mondván, hogy annak céljával egyetértenek, ám a megvalósítás módja nem felel meg a jogállami követelményeknek. Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható, hogy TÖBB PONTON ALAPTÖRVÉNY-ELLENES AZ OBH ELNÖKÉNEK UTASÍTÁSA. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az Utasítás olyan magatartási szabályokat ír elő, amelyek megsértése esetén a jogorvoslathoz való jog biztosítása elengedhetetlen lenne – ilyen garanciális rendelkezéseket azonban az Utasítás nem tartalmaz, és az Alaptörvény alapján nem is tartalmazhat.

Megállapították azt is, hogy nem írhatók elő olyan magatartási szabályok, amelyek érinthetik a bírói függetlenséget. A testület ennek megfelelően az Utasítás ajánlásra vonatkozó szövegrészét megsemmisítette.


Ossza meg ezt a cikket és kövessen minket facebookon, nekünk ezzel segíthet.


Tisztelettel köszönjük!
A PestiBulvár csapata