Majtényi László keményen beüzent Orbánnak

Majtényi László (kép: Népszava)

2017.10.26. 16:33

Az alkotmányjogász szerint a nemzeti konzultációk alkotmányellenesek. – írta a Népszava.

A választásokról az Eötvös Károly Intézet elnöke – megerősítve az illiberális államról készített szakértői elemzés megállapításait – azt mondta, hogy mára megbénult a hatalommegosztás és nem működnek a hatalom ellenőrzésére hivatott intézmények.

Bár a jogállam maradványai még fellelhetők, számos testület elveszítette függetlenségét, így az Alkotmánybíróság, a számvevőszék, és a médiahatóság, márpedig szerinte “alapkérdés, hogy egy autoriter rendszerben mi az igazi tétje az általános választásoknak.”

Sokan mondják, hogy a rendszer kiépült, a kormánynak szüksége van az ellenzékre, és pontosan olyan ellenzéke van, amit magának megálmodott, amelyik részt vesz a választásokon, de nem képes őket legyőzni. Ez is egy lehetséges értelmezés a helyzetben. (…) Az autoriter rendszerben más a választások tétje, mint egy demokráciában. Van, aki úgy látja, hogy a politikai rendszerünk egy olyan szisztéma felé halad, ahol vannak ellenzéki pártok, de a pálya olyan mértékben egyenlőtlen, ami kétségessé teszi a választások tisztaságát.

Majtényi szerint azonban nem kollaborál a rendszerrel az, aki elmegy szavazni, ugyanis még ebben a választási rendszerben is bukhat a NER. S bár 2018-ban ez nem tűnik valószínűnek, de “a jövő még nyitott, a társadalmat a NER-nél sokkal jobban uraló kommunista rezsim is választáson bukott meg, de a szívekben már sokkal előbb. Ha Orbán Viktort végül választáson fogják leváltani, már azelőtt meg fog bukni, hogy a választást kiírnák.”

Az alkotmányjogász teljesen egyértelműnek nevezte, hogy a kormány egy alkotmányos államban nem csinálhatna a nemzeti konzultációhoz hasonló kampányokat, mert az újraválasztásért nem a kormánynak, hanem a pártoknak kell kampányolniuk.

Forrás: Népszava

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!