Megkérdezték a Fidesz-közeli pályázati nyerteseket, miből van ennyi pénzük: a válaszukra senki nem számított

17 000 000 000 forintból, egy stadion árából épül meg Budapest új közparkja, gyalogutakkal, parkolóházakkal a Millenárison. A nyertes kivitelezők mint a NER legnagyobb támogatói. Egy debreceni kisvállalkozás csaknem kétmilliárd forintért parkosíthat, amelynek alig lehet pénze erre a munkára, ami viszont van, az a felcsúti háttér.

„Építési állványzatnak látszó ugrótorony 3 milliárd forintért. Átadott, majd bezárt, majd ismét átadott épület 10 milliárd forintért. Stadion 7 milliárd forintért. Orbán Viktor vejének üzlettársa, a képen látható Paár Attila vállalkozása, a West Hungária Bau az a cég, amely a sorozatos botrányokat követően megvásárolta a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól a botrányos közvilágítási projekteket elnyerő Elios Innovatív Zrt.-t.” – írja a hirtv.hu.

Paár Attila cége egymás után nyerte a nagy értékű, közpénzekből finanszírozott pályázatokat, százmilliárdos nagyságrendekről van szó, a legújabb 17 milliárd forint értékű állami nagyberuházást is az ő cége valósítja meg.

„Az első számítások szerint 8,5 milliárd forintból épült volna meg, munkáért viszont végül 10,5 milliárd forintot vághat zsebre Orbán Viktor vejének üzlettársa, és a vele együtt dolgozó partnercég.”

Egy másik, eddig ismeretlen vállalkozás is nagyon jól jár, amelyik a mélygarázs fölé építi a parkot, 2 000 000 000 forintért. A Parkertech nevű vállalkozás nagyon furcsa körülmények között nyerte meg ezt a munkát, közbeszerzési pályázaton. A Transparency International közbeszerzési szakértőjének szúrt szemet, hogy a 2 000 000 000 forintos parképítést elnyerő cégnek minössze 230 000 000 forint árbevétele volt az elmúlt évben. A Transparency International a korrupció ellen küzd.

„Ez az éves árbevétellel való játszás vagy trükközés, ez az egyik legkönnyebb módja a közbeszerzési eljárások testre szabásának. Tehát amikor például nagyon magas éves árbevételt írtak elő, akkor nagyon sokszor lehetett azt sejteni, hogy úgy lövik be az árbevételt, hogy annak csak egy cég, vagy egy-két cég tudjon megfelelni” – mondta Nagy Gabriella.

A Célpont stábja felkutatta a cég felcsúti hátterét

– Az, hogy Önök dolgoztak a Pancho Arénán, az összefüggésben áll-e azzal, hogy megnyerték ezt a beruházást? Van-e köze?
– Nem tom’, mert mi nem dolgoztunk a Pancho Arénán.
– Az ön másik cége, a Mobilane Kft. dolgozott a Pancho Arénán.
– A Mobilane Kft. sem dolgozott a Pancho Arénán.
Aztán kiderül, hogy valami mégis csak volt.

– Ott van a referenciák között.
– De nem dolgoztunk a beruházáson.
– Értem, de akkor mér van ott a referenciáik között?
– Azért, mert az egyik alvállalkozójuk beszállította az egyik termékünket.
Az üzletember szerint lesz pénzük kifizetni előre azt a 2 milliárd forintot, amibe majd a Millenáris melletti park kerül. Bár azt nem mondja meg, honnan.

– Lesz pénzük megvalósítani ezt a beruházást?
– Különben, ha nem lennének meg a biztosítékaink, akkor nyilván nem írtuk volna alá a szerződést.
– És milyen jellegű biztosítékaik vannak?
– Hát ezek már olyan információk, amit nem kívánnék megosztani.

A Millenáris Széllkapu beruházás újabb jó példa arra, hogy a közpénzből megvalósuló fejlesztéseken végül úgyis csak a Nemzeti együttműködés Rendszer, vagyis a NER barátai kereshetnek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!