Honnan is láthatná, hiszen nem láthatja!

Honnan is láthatná, hiszen nem láthatja!

Magyarok milliói nem láthatják saját szemükkel, hogyan él jobban ma már a szlovák, a cseh, a lengyel, a horvát, vagy akár már a román „átlagpolgár” is. Persze, hogy nem láthatják, hiszen 4 millión a saját falujukból, városukból sem tudnak kimozdulni, a virtuális valóságot pedig Cipolla propaganda-tv-je és a lopott pénzekkel sáfárkodó óriásplakátosok végterméke nyomja a képükbe: „Jobban teljesít”.

Nem a nemzetgazdasági szinten mért növekedésről, előzésről beszélek, hiszen azt (GDP, egy főre eső GDP, Uniós átlaghoz mért …) nehéz is lefordítani hétköznapira. Bár az, sajnos egyre egyértelműbb, hogy a volt szoci országok többsége már megelőzött.

Az viszont könnyen érthető lenne, és én azt mondom, hogy a szlovák, a cseh, a horvát, a lengyel és lassan már a román közalkalmazott, köztisztviselő, vagy szakmunkás is jobban élhet, mint a magyarországi. Az, hogy a melós, az átlagpolgár NETTÓ fizetése magasabb, s hogy az Áfa-juk alacsonyabb, azt tudjuk. De az árak is alacsonyabbak Európa-szerte és nem csak reálértéken, hanem sokszor nominálisan is. Vagyis, ha tudna utazni a magyar átlagpolgár, akkor a saját szemével láthatná az árcédulákat, amelyek alacsonyabb árakat mutatnak sok terméknél, sok országban, mint az itthoni.

De hogyan láthatná ezt, hiszen nem hogy külföldre nem tud elutazni a magyarok nagy része, de a Balatonhoz sem juthat el több mint a fele. A falvak nagy része meg vizesárokkal van körbevéve, a vizesárkot úgy hívják: buszjegy.

De városból sem egyszerű, hiszen egy Eger-Siófok 10 ezer forintos retúr vonatjegy is drágább, mint hogy ki tudná valaki fizetni a 100 ezer forint körüli nettójából. És akkor még nem beszéltünk a közmunkásokról.

De nézzük az árakat!

– Először egy nem volt szoci országot hoznék. Egy itthon kapható fél kilós tészta 300-Ft körül van, amit Olaszországban 180-Ftért kapsz meg. Egy kg paradicsom a Lehel piacon 300-400-Ft között volt július elején, míg ezt Róma belvárosában 90 € centért meg lehetett kapni, ami 280-Ft-ot jelent.

– Míg Prága belvárosában, Bohumil Hrabal egykori törzshelyén, Az Aranytigrishez sörözőben, ahol megfordult már Clinton, Merkel, Göncz is, 380-Ft volt egy korsó sör, addig Pesten még a Nagykörúton túl is 400-Ft a Borsodi hínáros talponállva. De ha a Vaclavski Namestin (Vencel téren), nem egy turisták megkopasztására szakosodott boltba mész be, hanem egy élelmiszer áruházba, akkor 16-20 koronáért (180-220-Ftért) kapod meg a legjobb cseh söröket, a hazainak 2/3-áért a sajtok egy részét, vagy a friss paprika kilóját 8,90 koronáért (CZK) , azaz 108-Ftért.

– A szlovák melós olcsóbban vesz halat, sajtot, kenyeret, Szlovákiában, mint a magyarországi kollégája a saját hazájában? Ha egy magyar turista ellátogat Esztergomba, akkor átmegy Párkányba (Sturovo) is a Lidlbe bevásárolni, mert 20-30%-kal olcsóbban vehet meg számos terméket, mint itthon. Ja, mert „Jobban teljesít” 🙂

– De hogy egy szegény, rossz termelékenységi mutatókkal bíró országot is említsek, még: Svédországban is alacsonyabbak az árak a boltokban , mint Magyarországon. Jó, mi gazdagok vagyunk és jobban teljesítünk, ezeknek a szegény svédeknek meg csak az acél van, meg a hatalmas édesvíz készletük, meg a tengerük, meg az erdeik, meg a hideg 🙂

Az ICA áruház az egyik legdrágább bolthálózat ott, de olcsóbban vehetem meg benne a krumplit, a halat, vagy a chipset, mint itthon. Jó, erre könnyű azt mondani, hogy ott a hal szinte csak kiugrik a tengerből, a krumpli meg népeledel. Ok. De a Heinz ketchup is ingyen terem? Mert azt is olcsóbban láttam a polcokon. És ez az ICA. És akkor még nem beszéltünk az utak állapotáról. Ezeknek még rendes kátyúkra sem telik ott Skandináviában.

Jó, hát persze: hiszen ott nincs tél. Igen, az alkohol drága, mint ahogyan Írországban is, vagy bármely nyugat-európai államban boltban és étteremben. A cigi is drágább, szinte mindenhol. Szörnyű! Az egészségre káros dolgokat drágán adják, sok adóval terhelten, de az áramot, az élelmiszert, az alapvető ruházati cikkeket, meg olcsóbban. Hát persze, hogy jobban élnek.

De visszatérve a posztszovjet országokra: egy jelentős részükben már magasabbak a bérek, alacsonyabbak az adók, de egyre másra bizonyítható, hogy az árak is alacsonyabbak, vagy olykor már sokkal alacsonyabbak.

Na, ezért nem szabad, hogy utazzon, lásson a magyar melós, a magyar honpolgár. Ezért kell átverni, ezért kell az agyát mosni a „Jobban teljesít” hülyeséggel.

1985 előtt az útlevél kiadással is tudták korlátozni, hogy meglásd hogyan is élnek a nyugati munkások. Utána valutakerettel is szabályozták, de korlátozni már nem tudták. Most szegénységben tartanak és bután akarnak tartani, agymosottan, hogy ne tudd: lehet jobban is élni. De, ha erre rájössz, akkor még a végén le akarnád váltani ezt a kormányt.

Ha nem látod a saját szemeddel, ha a „közmédia” betömi a füled és észak-koreai virtuális valóságot vetít számodra, ha az utcán az óriásplakátokon csak azt látod, hogy „jobban teljesít”, akkor nem tudhatod, hogy mi a valóság. Pedig, sajnos, megelőztek, jobban élnek.

Ha tényleg igaz magyarok, vérbeli hazafiak lennének, mint ahogy hirdetik magukról, akkor nem tartanák szegénységben és tudatlanságban az országot, akkor nem fosztanák ki a nemzetüket. Egy magát nemzetinek mondó kormány nem viselné el azt a szégyent, hogy bár ezer éven át Budapest és a hazánk mai területe volt a térség első helyezettje, hogy ezer éven át a munkaerő ide vándorolt a térségből, de mára már megelőztek a korábbi sorstársaink, az emberek pedig nem ide vándorolnak, hanem innen menekülnek.

De ezt honnan is láthatná a magyar, hiszen nem láthatja…

Török Zsolt Honnan is láthatná, hiszen nem láthatja! c. írását változtatások nélkül közöltük

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!