Életveszélyes kánikula, életveszélyes körülmények: feljelentette a BKV-t a szakszervezet

Mindenki nyugodjon le: Tarlós szolgálati járműve klimatilzált

Ezt már nem lehet egy fakockával elintézni: a munkavédelmi hatóságnál tett bejelentést a BKV-nál és a Volánbusznál tapasztalt munkakörülmények miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ szerint a cégek vezetői többszöri írásbeli kérés ellenére sem tesznek eleget a hőségriadó idejére vonatkozó törvényi előírásoknak.

Ebben a forróságban az utasok is egyre türelmetlenebbek, s az ostor mindig a járművezetőn csattan. Azokon is, akik indulás előtt a tűző napra állított járművekben „pihennek”. Nem csoda, ha egyre több az összeszólalkozás a járművezetők és az utasok között.

Nemes Gábor, az EKSZ elnöke közleményében bejelentette: a törvényben foglalt kánikula-intézkedések elmaradása miatt bejelentést tett a munkavédelmi hatóságnál.

A BKV vezetésének a szakszervezet napok óta küldi levélben is a vészjeleket, ennek ellenére sincs érdemi változás a hőségben dolgozó járművezetők munkakörülményeiben, ráadásul az elnök ma már mindössze egy irodavezető semmitmondó válaszát kapta az elvárható intézkedéseket sürgető újabb írására – nyilatkozott a történtekről Nemes.

Felháborodva tapasztalták minden ígérgetés ellenére, hogy a BKV a különösen a hosszú buszvonalakon – 98-as, 197-es, 161-es, 202E – sem biztosítja a járművezetők számára a hőségriadó idejére a törvényben előírt óránkénti megfelelő hosszúságú pihenőt, sőt egyes fordulópontokon még arra sincs lehetőség, hogy indulásig hűvös helyen várakozzanak a sofőrök.

„Ez embertelenség, ráadásul különösen veszélyes is, hiszen a napon kínlódó sofőröknek ezek után utasok ezreit kell biztonságosan és türelmesen szállítaniuk” – jelentette ki felháborodva Nemes.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!