Rétvári úr! Semmi rosszat nem kívánunk, csak hogy a pénzed ne fogadják el az orvosok! Akkor majd te is megtudod…

Rétvári Bence mosolyog (kép: kdnp.hu)

2017.07.20. 12:55

Rétvári Bence szerint soha nem ment még ilyen jól az egészségügy szekere, mint ma.

Épülnek a magánkórházak, szárnyal a magánpraxis, közben a közellátást az 1870-es évek kelet-balkáni szintjére züllesztették.

„Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti.” – mondta Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Rétvári az egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartó rendszer adataira hivatkozva megjegyezte, hogy hát egy csomó orvos, egészségügyi szakdolgozó itthon maradt. Pedig nem.

Az ő interpretációjában ez csúcsteljesítmény, de a valóság fordítva is ugyanaz: 2010 és 2016 között a külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok 64 %-a, és a szakdolgozók 79%-a lépett le. És vissza se jött!

Kétharmad lelépett! Hahó! Ez a siker?

A Rétvári úr által hivatkozott nyilvántartásban az itthon dolgozók egyébként főleg azok, akik inkább vállalták a nehezebb anyagi körülményeket, a 10 órás munkanapokat pusztán elhivatottságból, vagy úgymond kalandvágyból vagy a egyszerűen családjuk miatt.

Aki tehette, dobbantott. És aki teheti, dobbantani is fog. Ez törvényszerű, mivel a fizetésnek nevezett összeg, amit havonta készhez vehetnek az orvosok a nyugat-európainak csak a töredéke. Még hálapénzestül is, ami az egészségügyi dolgozók körében túlnyomórészt egy szükséges rossz. Rossz, de szükség van rá. De ezt most ne nyissuk meg,

Rétvári úr statisztikákkal való csúsztatásai és az ilyen-olyan adatbázisokkal való trükközései a valóságot nem fedhetik el: Súlyos orvos- és szakdolgozó hiány van az országban.

Megalázó dolog ezekkel az emberekkel alátámasztani a kormány úgynevezett „sikeres egészségügyét” – az orvosok és a betegek számára egyaránt.

Mint, ahogy korábban megírtuk, a tarthatalan múlt századi állapotok és a kórházi botrányok miatt a Fideszes vezetés napi jelentések megírására kötelezte az intézményvezetőket. Vészjóslóak a rossz emlékeket idéző Kádári-módszerek, a megfélemlítések, a jelentések. Az egészségügy problémáit ez a kormány nem tudja megoldani, így pótcselekvésként kitalálhat bármilyen marhaságot, az attól még nem lesz jobb.

És ezek után Rétvári még arról beszél, hogy mennyi mindent tettek az egészségügyért az elmúlt években, az orvosok érdekében.

Sikerként elkönyvelni azt, hogy tavaly már csak feleannyi orvos akart távozni, mint 2011-ben, az nettó cinizmus. A röghözkötés, és a félelemkeltés miatt senki sem mer mondani semmit, az utánpótlásról nem is beszélve, ugyanis hallgató az orvosi egyetemeken évről-évre egyre kevesebb van.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!