Döbbenetes kormánymutyi: egy egész kórházat csalhattak el – most gaz lepi a helyét

kép forrása: Facebook

Az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordul a Párbeszéd abban az esetben, hogy ha beigazolódik, hogy 1,2 milliárd forint értékű kórházberuházás nem valósult meg vagy abban az esetben, ha megvalósult, de nem a céllal megegyező módon.

A Párbeszéd állampolgári bejelentés nyomán vizsgálni kezdte, hogy egy eredetileg 1,192 milliárd forintos Környezet és Energia Operatív Program keretén belül megvalósuló energiahatékonysági beruházáson áteset épület, a Heim Pál Gyermekkórház területén nincsen mindennapos használatan, pontosabban üresen el.

Ezt Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke mondta el az ATV Start című műsorában, ahol szóvá tette azt is, hogy az építkezés 2015 nyarán kezdődött el és még abban az évben hivatalosan be is fejeződött.

Helyszíni szemlét tartottak, amely során megállapították, hogy az épület teljes mértékben elhagyott, nincsen benne élet, a gaz ellepte a környéket, a vakolat hullik, a nyílászárók rozsdásodnak.

Mindezt a helyszínről alátámasztotta Tordai Bence is a párt szóvivője, aki a helyszínen, sajtótájékoztatón az EMMI illetékesét hazugsággal vádolta, Rétvári Bence ugyanis írásos válaszában azt állította, hogy az épület nem áll üresen, oda a Gyermekfogászati Prevenciós- és Módszertani osztály egységei kerültek.

„Csakhogy mivel egy másik épület lebontása miatt a Heim Pál Gyermekkórház Műszaki Osztálya hontalan lett, és szintén uniós pénzből – egy mintaprojekt keretében – új épületet alakítanak ki számára, a lebontott épületből kiköltöztetett egységeket ideiglenes jelleggel az eredetileg a gyermekfogászati központnak szánt épületbe költöztették, őket pedig visszaköltöztek a Rottenbiller utcai épületbe.

Erre ment el 1,2 milliárd?

Az államtitkár elismerte írásbeli válaszában, hogy az épületben jelenleg a „Műszaki Osztály és az Anyaggazdálkodási Osztály raktározási és az ahhoz kapcsolódó adminisztrációs tevékenysége folyik”, és amint az Üllői úti központi telephelyen megépítendő új épület átadásra kerül, a Gyermek téri épületbe visszaköltözhet a gyermekfogászat.” – írja az atv.hu.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: felmerül a kérdés, hogy az EU az 1,2 milliárd forintot vajon raktározásra adta-e?

A Párbeszéd utána jár az ügynek, a támogatási szerződéseket már ki is kérték és a helyben dolgozóktól is megkérdezik, hogy mi a valós helyzet.

Amennyiben szükségessé válik, akkor az EU csalás elleni hivatalához fordulnak.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!