A közmédia véletlenül önként és dalolva számolt be az oktatás csődjéről

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

2017.06.20. 8:10

Az MTI/MTVA, vagyis a Magyar Távirati Iroda és a közmédia szellemi vízfeje gondozásában látott napvilágot az a diagram, melyet a ma kezdődő középszintű érettségi szóbeli vizsgák apropóján tettek ki az ablakba.

mtamti
Forrás: MTI/MTVA

A diagramon jól látható, hogy évről-évre egyre kevesebb diák érettségizik Magyarországon. 2004-től a szocialista kormányok megemelték a tankötelezettséget először 17, majd 18 évre, ami azt eredményezte, hogy a fiatalok nem kallódtak el, és nagyobb eséllyel sikerült is megszerezni az érettségi bizonyítványt.

2011 után azonban látványos visszaesés következett be. Az Orbán-kormány még abban az évben elintézte, hogy tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.

Ennek köszönhetően a 2011-es 142 ezer diák helyett idén már csak 108 ezren, a tendenciák alapján pedig előrejelezhető, hogy 2018-2019-re a lélektani százezres határ alá csúszhat az érettségiző diákok száma – melyek oka a kormányzat rossz oktatáspolitikája, valamint a kedvezőtlen demográfiai folyamatok, és az elvándorlás.

Köztudott tény, hogy az érettségizettek nagyobb eséllyel érvényesülhetnek a munkaerőpiacon mint azok, akik nem rendelkeznek középfokú végzettséggel, de tudjuk azt is, hogy aki tanul, nagyobb eséllyel lesz boldogabb, sikeresebb az életben, ráadásul hosszabb, egészségesebb élet vár rá, mint azokra akik hamar otthagyták az iskolát – a 16 évre leszállított tankötelezettséggel a Fidesz pedig pont ezt veszi el, főleg a szegényebbektől.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!