Jó hír az időseknek: bevezetik a 13. havi nyugdíjat!

Bevezetik. De nem a Fidesz, hanem a szocik. Ha kormányra kerülnek. Márpedig az a tervük, és Botka László sem gondolkozik másban, pedig ő már nyert néhányszor helyi választást. Beharangozta a 13. nyugdíjat. Korózs Lajost, az MSZP politikusát kérdeztük ennek konkrétumairól.

Mi lesz a 13. havi nyugdíjjal, hogy a Fidesz leszavazta a bevezetését?

Kormányra kerülve be fogjuk vezetni.

Mindenki kapja?

Két megjegyzéssel 1. Igen, mindenki kapja, de lehetőséget biztosítunk, hogy aki nem szeretné egy jótékonysági alapra utalja. Nem hiszem, hogy Andy Vajna rá lenne utalva. Ők segíthetik a szegények tűzifa programját. 2. Javaslatot fogok tenni, arra, hogy legyen egy maximális összege, pl. a mindenkori öregségi nyugdíj átlagos összegénél (ez most 120 ezer ft) senki ne kapjon magasabb összeget.

Az öregségi nyugdíjminimum összege változatlan marad?

Vállaljuk, hogy négy éves kormányzati ciklusban duplájára fogjuk emelni. Nem lehet, hogy 28.500 forint közel egy évtizede ez az összeg. Ahhoz, hogy ne torlódjanak össze az ellátási összegek ebben fokozatosságot kell kérnem az érintettektől. Szakítani kell azzal a jogszabályi háttérrel, amely szerint több ellátás is ehhez van kötve. Nem mintha a gyest, vagy a gyetet nem kéne emelni, de ez az intézkedés közel egy milliárd forintból kijönne! Persze: Ide kívánkozik, hogy a rendszeren belüli igazságtalanságok kiküszöbölésére egy nyugdíjkorrekciós programot kell hirdetni!

Nyugdíjkorrekciós program. Mára a neve is hátborzongató, viszont a tartalma a legszegényebb rétegnek ad reményt. Pontosan mit jelent a gyakorlatban?

Alapvetően a nagyon alacsony – értékvesztett nyugdíjakat fel kell zárkóztatni. Nem lehet, hogy emberek 30-40-50 ezer forintból éljenek nyugdíjas korukban! És ezt még nyugdíjnak is nevezik!!! Ebben az estben ésszerű kompromisszumokat kell kötni, mert a végtelenségig nem lehet nivellálni, hiszen akkor mindenkinek „egyen nyugdíja” lenne. Mellé kell tenni egy szociális csomagot is pl. lakhatási támogatás, szociális tűzifa programot, adósságkezelési szolgáltatást stb.

A szolgálati járandóságosok milyen módon vesznek részt ebben a programban?

A Fidesz átnevezte a szolgálati nyugdíjat szolgálati járandósággá és megadóztatta azt. Mi vállaljuk, hogy aki egyszer megszerezte a nyugdíjra a jogot az nyugdíjat fog kapni és nem fog utána szjá-t fizetni. annál is inkább, mert az érintettek nagy részét éppen az állam küldte nyugdíjba. pl a hadsereg átalakítása nyomán!
A rokkantak vannak a legnehezebb helyzetben!

Orbán nagyon csúnyán elbánt velük: megalázó felülvizsgálatok, járadék megvonás és csökkentések stb. Mi azt mondjuk, hogy ha kormányzunk újra lesz rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíj. aki véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható annak nyugdíjvédelmet kell kapni! BL a rugalmas nyugdíjba vonulásról is beszélt:

Igen: Egy emelkedő korhatár mellett erre szükség van 2022-ben már 65 év lesz a nyugdíj korhatár. Mi azt fogjuk javasolni a Botka kormánynak, hogy egy un. bónusz – málusz rendszerben legyen lehetőség megfelelő szabályok mellett akár járadék csökkentésével is nyugdíjba menni. Ha valaki elveszíti a munkáját korhatár ellőtt, ne kelljen neki közmunkásként árokparton szemetet gyűjteni, ha van legalább 40 év ledolgozott ideje.
Eddig csak az alacsony nyugdíjakról beszéltünk, de mi lesz a extra magas összegekkel?
A járulékplafon bevezetésével megszüntetjük a Fidesz által bevezetett milliós nyugdíjak rendszerét.

A nyugdíjasok egyik legnagyobb sújtása, hogy drága gyógyszereket kell beszerezniük az életben maradáshoz. Ezen a területen is szeretne lépni az MSZP?

Csökkentjük a nyugdíjasok gyógyszerterheit. Ennek érdekében átalakítjuk a gyógyszertámogatás jelenlegi rendszerét (ez többet ér bármilyen Erzsébet utalványtól vagy rezsicsökkentéstől). Ezen támogatási rendszerben figyelembe vesszük a rászorultságot. Biztosítani fogjuk, hogy a betegek a legkorszerűbb gyógyszerekhez is hozzá tudjanak jutni!
Végiggondoltnak tűnik az egész. Megemberelte magát az MSZP?

Ez nem csak a mi véleményünk. Botka László megrendelte tőlünk a programjának nyugdíjasokra, időskorúakra vonatkozó részét. Mi saját magunk is tudtunk volna jó szakmai programot alkotni, de szövetségeseket kerestünk és találtunk. Felmenő rendszerű Nyugdíjas Parlamenteket tartottunk 19 helyszínen, a megyékben és a fővárosban, ahol több, mint 2.000 küldöttel találkoztunk és több, mint 200 hozzászólást hallgattunk meg, s többen írásban juttatták el hozzánk véleményüket, javaslataikat. De az Országos Nyugdíjas Parlamenten is 414 küldött vett részt, akik közül minden hozzászóló szakmailag indokolt, jól megfogalmazott és kidolgozott beszéddel készült. Köztük professzorok épp úgy voltak, mint az egészségügyben dolgozók, volt rendvédelmisek, vagy pedagógusok, kutatók. Ezen események során együttműködő partnereink voltak a nagy országos civil szervezetek is, de a helyi nyugdíjas klubok, érdekvédelmi szervezetek vezetői is. A programunk időseknek szóló fejezete tehát több ezer érintett bevonásával készült.

Mindez a kommunikációban is megjelenik? Hiszen a termék lehet jó minőségű, de ha nincs hozzá megfelelő marketing, a fene megette az egészet…

Nézze, egyik fontos esemény követte a másikat. Szerdán, az Országos Nyugdíjas Parlamenten mondott beszédet Botka László, ahol a 13. havi nyugdíj mellett a fentebb felsoroltakról is szólt. Pénteken benyújtottuk az Országgyűléshez a javaslatainkat, kedden pedig leszavazták. S ez mind hírértékű is volt. A nyugdíjas társadalomban pedig iszonyú a felháborodás, hogy Schmitt Pál a Fidesz nevében még garancialevélben vállalta a 14. havi nyugdíjat is, közben meg csak aprópénzzel akarják befogni a száját a 2,7 millió nyugdíjasnak. Ismerem a nyugdíjasok lelkivilágát: ettől ők büszkébbek.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!