Az érdektelenség kétharmada lett, mégis hazudnak a bukott Nemzeti Konzultációról

Kovács Zoltán kormányszóvivő egy hétvégi fórumon úgy nyilatkozott, hogy a mostani az eddigi legsikeresebb nemzeti konzultáció, miután átlépte az 1,3 milliót a visszaküldött kérdőívek száma – amit persze csak ők láttak.

Egy friss, e tárgyban készült közvélemény-kutatás szerint viszont totális bukás és érdektelenség a konzultálgatás és semmi egyéb értelme nincs, mint a szavazóbázisuk listázása.

Kovács kormánymegafon szerint a magyarok megérezték a súlyát, a jelentőségét azon kérdéseknek, amelyekben véleményüket, válaszukat várják. Azért is van szükség erre, hogy ráerősítsenek a magyar kormány által képviselt álláspontokra az Európai Unióval szemben folyó vitákban.

A Závecz Research Intézet igazgatója szerint azonban az érdektelenség kétharmadának a bizonyítéka, hogy a 8,1 millió választóból csak 1,3 millió küldte vissza a nemzeti konzultációs lapokat.

Závecz Tibor a friss kutatásukat egyértelmű bizonyítéknak tartja arra, hogy csupán a Fidesz szavazókat mozgatta meg a konzultáció.

nemzeti konzultacio

A szakember az ATV-ben nyilatkozva a Nemzeti Konzultáció kifejezést is pontatlannak tartja, véleménye szerint ez inkább egy „nemzeti kiküldés”, mert ugyan egy egész nemzetnek küldik ki az íveket, mégis csak a megszólítottak töredéke vesz részt az akcióban.

A megkérdezettek 56 százaléka azt mondja, hogy őket ez az egész konzultáció zavarja. Még a Fideszesek 10-15 százaléka is így vélekedik, de akik nem, azok is passzívak.

A május elején lezajlott adatfelvételkor minden ötödik fideszes mondta azt, hogy ő már visszaküldte a levelet, vagyis 80 százalékuk még nem.

Rajtuk kívül csak a jobbikosok mutatnak minimális érdeklődést a kormányzati kezdeményezés iránt.

Az ellenzéki szavazók szerint a Nemzeti Konzultáció eredeti szándéka a manipuláció, illetve a megkérdezettek csaknem 40 százalék véli úgy, hogy egyszerűen a Fidesz adatbázisának építését, frissítését szolgálja az akció.

Magyarán a Fidesz politikájával több mint kétharmadában nem ért egyet a magyarok többsége, mégis az ő, a MI pénzünkön építik a Kubatov-listát és jegyzik azt is feltehetően, ahonnan nem érkezik vissza a kérdőív.

Orbán a hátralévő egy évben több konzultációnak nevezett „listázást” is ígért. Minderre 2018 áprilisában adjuk meg a választ. A döntő többség már ellenük van.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!