Budapesten megrokkant a Fidesz. Orbán leváltható. Kocsis magyaráz

Két időközi Önkormányzati választást tartottak tegnap Budapesten. Zuglóban és Józsefvárosban is választaniuk kellett a szavazóknak. Előbbiben a képviselő eltűnése, utóbbiban pedig egy gyanús lemondás miatt kellett voksolniuk a polgároknak.

A két kerület teljesen eltérő szociológiai és demográfiai mutatókkal rendelkezik. Ezért nem is nagyon lehet összehasonlítani a két városrész választási eredményeit. Ami azonban mégis megjegyzendő a tegnapi voksolás alapján mindkét választókörzetben az az, hogy míg a XIV. kerületben tönkreverte a baloldal a fideszes jelöltet, addig Józsefvárosban relatíve, csaknem 25%-ot erősödött a 2014-es teljesítményéhez képest.

A zuglói versengés átütő sikert hozott az MSZP-DK-Párbeszéd jelöltjének. Bitskey Bence 790 szavazatot gyűjtött, míg fideszes ellenfele ennek csaknem felét, 404 voksot zsebelt be. A baloldal jelöltje csaknem 100 szavazattal kapott többet, mint 2014-ben. Ez időközi választásokon meglehetősen ritka. Itt tehát nem csak arányaiban tudta növelni támogatottságát a baloldal, hanem szavazatszámban is.

  • Bitskey Bence, DK-MSZP-Párbeszéd: 790 szavazat  /  2014-ben 694
  • Somodi Zoltán, Fidesz-KDNP: 404 szavazat             /   2014-ben 687
  • Drevenka Monika, CivilZugló–Együtt: 173 szavazat
  • Tóth Imre, Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 109 szavazat
  • Csordás Balázs Gyula, LMP: 81 szavazat
  • Szentpáli Kolos, Munkáspárt: 6 szavazat

A Józsefvárosban tartott szavazás érdekessége az volt, hogy az MSZP egyedüli támogatóként állt Pityinger László Dopeman mögé. Itt inkább azon volt a hangsúly, hogy a 2014-es eredményekhez képest tud-e előrelépést hozni egy közismert jelölt a Fidesszel szemben és a két ellenzéki jelölt közül ki nyeri a kvázi előválasztást.

Az, hogy az MSZP egyként maradt a rapper mögött mindenki mással szemben és így is közel 25%-al jobb eredményt ért el mint 2014-ben, ezzel növelni tudta relatív szavazati arányát, mindenképpen sikernek tűnik a baloldali párt számára. Az LMP-Együtt-Liberálisok összefogás támogatottja, az evangélikus lelkész Bolba Márta, 25 százalékkal kevesebb voksot gyűjtött be mint Dopeman. A Kettejükre leadott voksok száma pedig meghaladta a fideszes Sántha Péterné szavazatinak számát.

Ez az eredmény azonban még nem végleges. Az MSZP kerületi elnöke szerint, tegnap választási csalás történt. A szervezett szállítás mellett a pénzért vásárolt szavazatok gyanúja is felmerült. Mi is érdekes összefüggéseket találtunk a tegnapi események és a Fideszes városvezetés között. Ezzel rövidesen foglalkozunk majd.

A két szavazás legfontosabb tanulsága, hogy Budapesten megroppant a Fidesz. Zuglóban simán kikaptak, a Józsefvárosban pedig relatív vereséget szenvedtek az ellenzéktől. Nem tudjuk mi lett volna, ha Bolba Márta nem indul rá a szándékát korábban bejelentő Pityinger László Dopemanre, de az világos, hogy többen elégedetlenek a Kocsis Máté vezette kerületben a Fidesszel, mint ahányan támogatják. A kerületi polgármester azzal magyarázta az ellenzékiek több szavazatát, hogy :  „akik Sántha Péternének adtak felhatalmazást, azok a rendre, a biztonságra és Józsefváros további fejlődésére szavaztak, s ez megerősíti az önkormányzat vezetését abban, hogy jó az irány, helyes úton járnak. Aki egy kétgyermekes evangélikus lelkészre szavaz, az nem szavaz Pityinger Lászlóra és ez fordítva is igaz.” A valóság azonban az, hogy a Kocsissal és a Fidesszel szemben álló szavazók többen voltak, mint akik egyetértenek a polgármester szavaival.

1. Sántha Péterné, Fidesz-KDNP: 424 szavazat

2. Pityinger László, Dopeman, független /MSZP- Szolidaritás: 256 szavazat

3. Románné Bolba Márta, független/ LMP-Együtt-Liberálisok-civilek : 183 szavazat

4. Huszár Péter, Jobbik: 55 szavazat  5. Konczos László, Munkáspárt: 6 szavazat

Felcsillant tehát a remény Magyarország számára. Ahogy Molnár Gyula MSZP elnök fogalmazott: A Fidesz leváltható, az ország megjavítható. 

Ha ÖN is egyetért ezzel, kérjük ossza meg ezt a cikket, hogy minél több emberhez eljusson! 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!