„Új választási rendszer kell!” Orbán kezdhet rettegni. Ismét tízezrek tüntettek

A szovjet emlékmű, a náci emlékmű és az amerikai követség közéleti Bermuda-háromszögében, a Szabadság téren a legkevésbé sem tűnt el sőt, hatalmas tömeg gyűlt össze szombaton délután, hogy estébe nyúlóan megtartsa az elmúlt hetek tüntetéssorozatának egyik leghangosabbját, a „NEM MARADUNK CSENDBEN! – Magyarország leghangosabb tüntetése” elnevezésű rendszerűző demonstrációt.

2

Hangos volt. Gyakorlatilag egy politikai goa-parti.

A szervezők szándékai szerint síppal-dobbal-nádihegedűvel várták az orbáni panoptikumot elsöpörni vágyókat s amennyiben ez a buli kitart a jövő évi választásig, az Orbán-kormánynak becsengettek – vagy ki, tetszés szerint.

De annyi bizonyos, hogy legalább Budapest a normális embereké lett újra s az is biztos, hogy Tarlós nem lesz újra főnök, maximum házmester a fővárosban.

Egyszerű az oka, amint azt az utolsó szónokként fellépő s az év végéig új választási mozgalmat hirdető Gulyás Márton megfogalmazta: „nézzetek magatokra…, boldogok vagytok s nézzétek a gucci-táskás, jachtos, milliárdokkal kitömött savanyú arcú politikusokat és barátaikat, egyenként lesöpörnétek mind, mert ti boldogok vagytok..!”

1

A tüntetés mottója szerint akkor, amikor a felelős hatalom módszeresen tiporja azokat az értékeket, melyeket mindannyian magunkénak tudunk, akkor nem lehet hallgatni s Orbán megfélemlítő politikája ellen kell tüntetni, hogy megmutassák, egy országot nem lehet elhallgattatni.

Hiába próbálja a kormány ellehetetleníteni már egyre hisztérikusabban a civilszerveződéseket, a jogvédő szervezeteket – már nem maradhatunk csendben, míg a hatalom már hetente átlépi a kritikus vonalakat – ezért összegyűlt immár masszívan a kritikus tömeg.

Ezután „maga Orbán” lépett színpadra, akit Bodó Viktor személyesített meg, az önmagába vénült miniszterelnök beszédére adott elő egy pantomim-szónoklást, amiben Orbán még arról vallott, hogy „mi nem azért mutattunk ajtót bizonyos dolgoknak, hogy visszajöjjenek az ablakon. Az ajtót a nyugatnak kinyitottuk, az oroszoknak /…/ meg ajtót mutattunk…”

Ilyenkor azért el-elcsodálkozik az ember, hogy Orbán Viktor privát közegében vajon az összes tükröt letakarják-e, hogy szemen ne köpje magát véletlen, egy magányos pillanatban.

3

Ezt követően művészek, civil aktivisták felszólalásaival tartottak tükröt a rendszernek a beszédeket vérrezegtető partizenével vegyítve, megteremtve ezzel a politikai házibuli cseppet sem kellemetlen műfaját. A tér csordulásig telt önfeledten táncoló-zajongó valóban felszabadult és derűs emberek ezreivel, akik táncoltak s röhögtek a rendszeren – ami a legnagyobb és legerősebb fegyver Orbánék kriptabűzös berendezkedésével szemben.

A felfokozott érdeklődés természetesen Gulyás Márton és Varga Gergő elítélt aktivisták beszédét várta, akik némileg késve érkeztek egyenesen Röszkéről, ahol a Migszol szervezésében tartottak tiltakozó demonstrációt a határon – de érdemes volt várni.

A két „priuszos” spontán beszédében az egyik legvilágosabb és legemberibb politikai beszédet tartotta meg, amit az elmúlt években hallhattunk.

Varga Gergő megállapította, hogy többen voltak a héten az utcákon, mint ’56-ban s a kormány mégsem enged: „már nem csak a CEU miatt vagyunk itt, valami olyan történt, ami megtörni látszik a ’habonyi-átkot’ s amennyiben a hatalom nem mond le, kirángatja helyéből a pesti nép…” – a varázstükrük már összetört.

Gulyás Márton elsőként a Ripost, az Origo, a 888 kormánybérenc sajtó személyeskedő és alpári buzizós támadására reflektált a színpadra szólítva az említett médiumok munkatársait, hogy ott kérdezzék a nemi identitásáról s azonnal választ kapnak. Természetesen sehol senki, amire Gulyás azzal reagált, hogy „a ti szemetekben buzeráns a Népszabadság, a Tanítanék, minden olyan polgártársunk, aki azt gondolja, nem arra született, hogy lakjon vagy éljen. Amíg a ti hatalmatok tart, addig buzeránsnak minősül az ország döntő többsége..!”

Mindezek után egy közös ország szükségességét vázolta fel, ahol semmit rólunk nélkülünk. Ennek érdekében egy új politikai-választási mozgalmat indított útjára, amivel az év végéig a „polgártársakkal” KÖZÖSEN alakítanának ki egy olyan új, arányos választási rendszert, amiben minden párt a valós ereje és támogatottsága alapján indulhat az egy év múlva aktuális választáson. Viszont ha minden így marad, akkor mint a marhák a vágóhídon menetelhetünk egy év múlva a kések felé – s ezt nem akarhatjuk.

Végül mindenkit civil engedetlenségre buzdított, ha engedetlenkedhetnékje van – de felelősen átgondolva a várható következményeket.

A tüntetéssorozatot a jövő héten kedden folytatják – a tervek szerint a szovjet nagykövetség elé és az immár ikonikussá váló Oktogonon terveznek civilfórumot.

 

Képek: Harkai Péter /pestibulvar.hu

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!