„Majd Orbán levág, ha akar, én innen nem mozdulok” – rendkívüli fejlemények a CEU épületénél

Hiába a soha nem látott méretű nemzetközi tiltakozás, hiába vonult több mint tízezer ember vasárnap este Budapest utcáin, a kormány nemhogy nem vonta vissza a módosítást, hanem demokratikus országhoz méltatlan módon felgyorsította a folyamatot, és úgy döntött, hogy egyeztetés és párbeszéd helyett, az érintettek bevonása nélkül, kivételes eljárásban fog dönteni a CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosításról.

A törvényjavaslatot megszavazta a Parlament, és délután 5-kor élőláncos tiltakozás kezdődött a CEU bezárása és az oktatási szabadság durva korlátozása ellen.

A demonstrációval Áder Jánosnak is üzennek a résztvevők. Arra szólítják fel, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el azt minél hamarabb megfontolásra az Alkotmánybíróságnak, amire valljuk be, Ádert ismerve túl sok esély nincs. Ha Göncz Árpád lenne a köztársasági elnök, talán ő maga is élőlánccal tiltakozna, de egy fideszes marionett aligha fog szembemenni a mindent elérő hatalommal.

Előzményként tudni kell, hogy kivételes eljárásban döntött a parlament a felsőoktatási törvény múlt kedden benyújtott módosításáról, amely a külföldi egyetemek magyarországi működését szabályozza. A keddi ülésnapon parázs vita folyt a jogszabályról, amit az előterjesztő Balog Zoltán miniszter Soros György emlegetésével vezetett fel és beszélt egy állítólagos levélről is, amelyben szerinte az üzletember 2005-ben mentességet kért Magyar Bálint akkori oktatási minisztertől a CEU-nak – írja a 24.hu.

Az ellenzék a vitában egységesen elutasította a törvényjavaslatot, ami szerintük a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítését szoglálja. Még a Jobbik is kiállt ellene, mondván, az egyetem szellemiségével nem értenek egyet, de a kormány eljárását olcsó zsarolásnak tartják.

Soha nem látott nemzetközi tiltakozás kísérte a CEU ellehetetlenítését, az egész világot tekintve csak az Antarktiszról nem érkezett támogató aláírás. Az élőlánc alakítása előtt egy hölgyet megkértek az épület biztonsági őrei, hogy ne lehetetlenítse el a közlekedést, erre ő felbőszülten úgy felelt: „Majd Orbán levág, ha akar, én innen nem mozdulok.”

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!