Megbuktatta Balog Zoltánt és az EMMI-t a józsefvárosi iskola – Kocsis Máté egyetért

Botrány lett a kormányzati oktatáspolitika bukása miatt Balog miniszter által szép csendben – szándékozott – egyházaknak osztogatott iskolák ügyéből.

A hétfői Vajda Péter iskolában megtartott össz-szülői értekezletnél is forróbb hangulatú gyűlés színhelye volt tegnap este a szintén VIII. kerületi Deák-diák általános iskola egyházi kezekbe szánt átvételével kapcsolatos parázsló vita.

A helyszín megválasztása már eleve jelzésértékű volt a pedagógiai kollegialitásban, ugyanis az ország egyik vezető szellemiségű iskolájának, a Horváth Mihály téri Fazekas gimnáziumnak dísztermét töltötték meg zsúfolásig az indulattól fűtött szülők.

Míg a Vajdás fórumról még ki akarták tiltani – kevés sikerrel – a média munkatársait, a Deák-diák közérdekű értekezletén már nem csak az elektronikus sajtó, de a vezető – nem közszolgálati – televíziós híradók munkatársai is megjelentek, bár mindezt előbb megszavaztatták a jelenlévőkkel, akik egyöntetűen ragaszkodtak a médianyilvánossághoz.

A Deák-diákra szemet vető Hajdúdorogi Főegyházmegye képviselői még odáig sem jutottak el a Tolnai Marianna tankerületi igazgató szigorkodónak indult moderálása mellett sem, hogy bemutathassák eddigi tevékenységüket – a jelenlévő szülők gyakorlatilag percek alatt átvették az irányítást és sorozatos, méltán felháborodott kérdésekkel bombázták a hivatalból jelenlévő „kérőket” – nem ritkán keresetlen szókimondással.

forum2
Kocsis Máté – középen – „háttal” az EMMI-nek

A helyzetet nem könnyítette meg az iskola igazgatója, Farczádi Bencze Tamás sem: finom intelligenciával, de érzelmektől cseppet sem mentesen adott szót a szülői véleményeknek egyértelművé téve, hogy botrányosnak érzi ő maga is ezt az egész méltatlan szabadrablást, amivel a munkáját és a közösségét terveznék felszántani.

A fórumon jelenlévő Kocsis Máté polgármester – akárcsak az előző napi vajdás eseményen – az iskolamentő szerepében tetszelegve mondott programbeszédet. Ebben egyértelműen szembehelyezkedett az eleve kudarcra ítélt „balogi” elképzeléssel és felkérte az egyházmegyei képviselőket, hogy a kényes pedagógiai egyensúllyal és sikerrel dolgozó helyi iskolák helyett valahol máshol próbálják megtalálni a szándékaiknak megfelelő intézményt.

Mindebből az következtethető, hogy 1.: akkora káosz van saját minisztere fejében az iskolák osztogatásával kapcsolatban, hogy még ő is lemondatná Balogot az EMMI éléről; 2.: a szülők részéről várt/vélt 50+1 százalékos beleegyező nyilatkozat mellett megvalósulható iskolaátadás eleve kudarcra van ítélve, hiszen józan ésszel elképzelhetetlen, hogy a szülők több, mint fele dalolva elfogadná a váltást. Ebben az esetben semmi másról, mint értelmetlenül felkorbácsolt indulatok tudatos szításáról van szó cinikus kampányfogásként, amire később Kocsis felelős polgármesterként hivatkozhat, hogy ő bizony megvédte a kerület iskoláit – bár a kérdésben az önkormányzatnak semmilyen döntési lehetősége nincs.

A tegnapi forró hangulatú vita odáig fajult, hogy maga az egyházmegye képviselője volt kénytelen kimondani: szerda délig közlik az iskola vezetésével, hogy a rendelkezésre álló bő két hetes döntési időszak ellenére elállnak-e az intézmény átvételének szándékától.

Lapinformációk szerint az iskolák mélyszántása korántsem merült ki a fenti eseményekben: a héten két zuglói intézmény kerül kilövésre szánt célkeresztbe.

Érdeklődtünk mind a Deák-diák iskolánál, mind a Belső-Pesti Tankerületnél, de mindkét helyről az a válasz érkezett, hogy az egyházmegye által tegnap vállalt déli időpontig nem érkezett hivatalos válasz az átvételi szándékukkal kapcsolatban.

Frissítés: Cikkünk délutáni zárása előtt viszont, ígéretéhez híven, a Tankerületi Központ telefonon értesítette lapunkat, hogy az egyházmegye hivatalosan is megerősítette: elállnak a Deák-diák iskola tervezett átvételétől.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!