Holland abortuszhajót tiltottak el a latin-amerikai partoktól

Megakadályozta a guatemalai hadsereg annak a holland hajónak a tevékenységét, amely abortuszszolgáltatást akart nyújtani a helyi nőknek. A konzervatív országban nagy felfordulást okozott a szokatlan nőjogi szervezet érkezése.

A nemzetközi vizeken végzett abortuszt kínáló hajó kötött ki Guatemala partjain, írja a helyi El Universo lap. A „Women on Waves” nevű nonprofit szervezet azokban az országokban kínálja a terhességmegszakítást, ahol az illegális.

Az állapotos nőket felveszi a partokon, majd kiviszi a nemzetközi vizekre, ahol már nem érvényes az adott ország jogrendszere.

hajo

A jelentkező nők – legfeljebb tízhetes terhességig – abortusztablettát kapnak, majd néhány órás felügyelet alatt tartják őket, mielőtt visszavinnék a partra. Mint közölték, a gyógyszeres terhességmegszakítás kilencven százalékban hatékony.

A guatemalai kormány közleményben jelezte: nem engedélyezi a szervezetnek, hogy aktivistái az ország kikötőiben tevékenykedjenek.

„Azért választották Guatemalát, mert a törvények itt rendkívül szigorúak e téren” – mondta Quetzali Cerezo, annak a guatemalai nőjogi csoportnak a vezetője, amely a holland szervezetet segítette. „Azt gondolták, jó lehetőség, hogy első alkalommal Latin-Amerikában itt népszerűsítik az abortusz dekriminalizációját és legalizációját mint emberi jogot a nők számára.”

(forrás: hajozas.hu)

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!