Fürjes Balázs elárulta, mennyi pénzt dobtunk ki eddig a semmire, olimpia címén

Nincs anyagi vonzata a NOB-felé az olimpiai visszalépésnek – jelentette ki Lázár János a Kormányinfón, ám arról a kancelláriaminiszter nem beszélt, és a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. is titkolja, hogy eddig mennyi ment el a pályázatra. Annyi tudható: eredetileg 10 milliárdos kiadással számoltak, ám hamar körülbelül 30 milliárdra emelték a keretet, amelyből a legóvatosabb becslések szerint is 8-10 milliárdot már elköltöttek. Fürjes Balázs, a budapesti olimpia kormánybiztosa az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, hogy 7 milliárd ment el eddig a pályázatra. Arról még nincs döntés, mely beruházások megvalósítása folytatódhat olimpia nélkül is. Az új Puskás stadion, ha ötszörös áron is, de biztosan megépül.

Ebben a pillanatban semmiféle kötelezettsége nincs Magyarországnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felé, ugyanis csak akkor kellene kártérítést fizetnünk a grémiumnak, ha elnyertük volna az olimpiarendezést, a pályázati szakaszban nincs ilyen kötelezettség – mondta lapunk kérdésére Lázár János a Kormányinfón. Arról is érdeklődtünk, mely létesítményeket építik meg olimpia nélkül is, erre a Miniszterelnökség vezetője úgy felelt: a kormány Szabó Tünde sportállamtitkárt bízta meg annak eldöntésével, mely beruházásokat kell folytatni, s mit kell elfelejteni. Annyi biztos, a 2020-ban részben nálunk rendezendő labdarúgó Európa-bajnokságra készülő, új Puskás Ferenc Stadion megépül – 192 milliárd forintért. Ezzel az eredeti terv majdnem ötszörösénél tart a stadion ára, hiszen 2011-ben még 40 milliárd forintról indult a beruházás, a legutóbbi, máig érvényes ígéret pedig úgy szólt, 105 milliárd lesz a végösszeg.

Elszórt milliárdok

Hogy a jövő szerdán visszavonni tervezett olimpiai pályázat eddig is horribilis összeget emészthetett fel, azt jelzi: a kormány által megrendelt PricewaterhouseCoopers (PWC) olimpiai megvalósíthatósági tanulmánya még úgy számolt, hogy összesen 10 milliárd forintba kerül majd a pályázat. Noha a kabinet és az olimpiai pályázatot intéző Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sem hajlandó elárulni, eddig pontosan mire és mennyit költöttek el, annyi biztosan tudható: a keretösszeget az eredeti 10 milliárdról időközben körülbelül 30 milliárdra emelték. Ennek java részét pedig sajtóhírek szerint már elköltötték, lekötötték. Itt folytatjuk.

Népszava

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!