Klasszikus olasz: Bolognai spagetti

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
250 g sertéshús
250 g marhahús (darált)
4 evőkanál olívaolaj
50 ml víz
3 csipet só
1 púpozott teáskanál bazsalikom (friss, vagy szárított)
1 púpozott teáskanál oregánó (friss, vagy szárított)
feketebors (őrölt)
200 g sűrített paradicsom

A tésztához:

2 L víz
1 kiskanál só
50 ml étolaj
300 g spagetti

Így készítsd:

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk.
  2. A fokhagymákat megtisztítjuk, összetörjük.
  3. Húsokat összekeverjük.
  4. Olajat melegítünk, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az áttört fokhagymát, és rögtön fel is öntjük vízzel, hogy meg ne égjen a fokhagyma.
  5. Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket.
  6. Készre pároljuk a húst – szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt – kb. 15-20 perc alatt. Ezután paradicsompürével összekeverjük, ha szükséges cukrozzuk. Pár perc alatt kissé összepirítjuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük még egy kevés vízzel igény szerint mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!
  7. A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb. 9 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk.  Öregmotorostól (Anyu) tanultam: onnan tudjuk, hogy jól megfőtt a tészta, hogy kiveszünk egyet a fazékból, kettétépjük, vágjuk, és ha a közepe fehér, akkor még bizony főnie kell. Megapacsi Anyunak ezért a tippért.
  8. A szószt a tésztával összekeverve, sajttal megszórva, friss fűszerekkel tálaljuk.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!