Botrány: 30 milliárddal segített volna az EU, de az adományok nem értek célba

Mostanság a Fidesznek a legnagyobb problémája, hogy eltakarítsa a Civileket. Előbb a civilek, aztán a politikaiak, láttunk már ilyet. Őszintén kíváncsi vagyok, hogy a kormánypárt mit fog tervezni a közel 4 millió létminimum alatt élővel. A gyermekéhezés évek óta közbeszéd tárgya. A kormány meg évek óta halogatja a problémát…

Két éve késik a gyermekélelmezési program címmel remek összefoglalót írt a témáról a Magyar Nemzet.

„Eddig egyetlen élelmiszercsomagot sem szállítottak ki, és idén télen már nem is fognak. Mindezt annak ellenére, hogy az Európai Bizottság már 2014 decemberében jóváhagyta a legszegényebb családok, azon belül kiemelten a nyomorgó gyermekek élelmezését és ruházását segítő, döntően uniós forrásból megvalósítandó, harmincmilliárd forintos keretösszegű programot, és a kormány azt ígérte, hogy 2015 januárjában el is indítja” – tudta meg a Magyar Nemzet.

Elképesztő kormányzati bakik, valamint a pályázati feltételek folyamatos átírása a felelős a több mint kétéves késésért. Az első pályázati kiírásban például a program előkészítői eredetileg súlyos hibát vétettek, amely miatt a mélyszegénységben élő, első gyermeküket váró édesanyák kiszorultak volna az élelmezési programból, holott eredetileg ők volnának a projekt egyik kiemelt célcsoportja. Ugyanis az eredeti kiírás szerint az első babát váró állapotos nők közül csak azok kaphattak volna élelmiszersegélyt, akik jogosultak a lakásfenntartási támogatásra; csakhogy ezt az ellátást a kormány 2015. március 1-jével megszüntette.

Az operatív program szövegét kizárólag az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetéssorozat eredményeként lehetett módosítani, ami hosszú időt vett igénybe, ezért a mélyszegény gyerekek hónapokig egy lépéssel sem kerültek közelebb a segélycsomagokhoz. Ezt azóta módosították, és a jogosultság új feltételéül szabták, hogy a várandós anya olyan háztartásban éljen, ahol valaki aktív korúak ellátásában (köznyelven segélyben) részesül; ám a pályázati kiírás azóta is folyamatosan átdolgozásra szorul – írja a napilap.

Vajon ebben az országban miért épp az adományok nem érnek célba…?

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!