A jelen világ két nő történetében

Két jazidi nő, Nádia Murád és Lámya Adzsi Bassár a gondolatszabadságért járó Szaharov-díj 2016. évi kitüntetettjei. A díjat az emberi jogokért világszerte folytatott küzdelemben kivételes eredményt elért személyeknek ítélik oda.

Kettejük története fájdalmasan a mai világunk borzalma, amivel szemben többek között a magyar kormány is elutasítóan demagóg politikát folytat.

Nádia és Lámya az Iszlám Állam (IS) szexuális rabszolgatartásának túlélői, akik az IS nemierőszak-hadjáratát elszenvedő nők szószólóivá váltak. A nyilvánosság előtt képviselik az Irakban élő jezidita közösséget, egy vallási kisebbséget, amely ellen az IS harcosai népirtó hadjáratot folytatnak.

Nádiát szexrabszolgaként használták hat nővérével együtt. A harcosok egymás közt öt alkalommal eladták, és arra kényszerítették, hogy bombákat és öngyilkos mellényeket készítsen Moszulban, miután az IS harcosai kivégezték fivéreit és édesapját.

Lámyát másfél évig tartották fogságban, nőiségét a legbrutálisabban megalázva. Menekülése közben aknarobbanás érte, arcát, testét örökre elcsúfítva.

Mindketten küldetésüknek érzik, hogy elmondják a világnak a velük történteket. Ami jelenleg is zajlik a hazájukban, ahol 3000 nőt tart fogságban hasonló körülmények közt az Iszlám Állam.

Az alábbi rövid film egy kis szelet annak megismerésére, hogy mi ellen emel kerítést provinciális gőggel a magyar kormány. Is. Vigyázat: megrázó emberi történet következik.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!