Fogadj örökbe egy igazi zsidót! (Mindig is vágytál rá, ne tagadd!)

"Zsidók márpedig léteznek!" - Akár ez is lehetne a szlogenje annak a kezdeményezésnek, amit németországi zsidók indítottak.

„Zsidók márpedig léteznek!” – Akár ez is lehetne a szlogenje annak a kezdeményezésnek, amit németországi zsidók indítottak.

Az Index fedezte fel a Deutsche Welle oldalán a kapcsolódó hírt: a németek többsége azt vallja, még nem találkozott zsidóval. Az ország gyorsan növekvő, most százezres zsidósága ezért akciót indított, „Sosem fogod elfelejteni az elsőt!” jelmondattal.

A programban 50 résztvevő beszélgetéseket tart, hogy segítsenek eloszlatni az előítéleteket, és lehetőség nyíljon megismerni őket a nem zsidó társadalomnak is. Az egyik szervező úgy fogalmaz: meg akarjuk adni az esélyt a társadalomnak, hogy találkozzanak velünk, hogy lássák, hogy normális emberek vagyunk. Mascha Schmerling hozzáteszi: nem akarjuk, hogy pusztán a történelmi ismereteken keresztül, a holokauszt-lencsén át lássanak minket. Egy nyílt és sokszínű judaizmust szeretnénk bemutatni.

Magyarországon is találkozhattunk hasonló kezdeményezéssel. Minden évben megrendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált, vagy éppen a Judafestet, ahol a Kazinczy utcán „vicces zsidók zsidó vicceket” mesélnek, rabbik napoznak, sátorban vetítik a Hyppolitot, klezmert tolnak az óvónők a színpadon, egyszóval nekünk sem kell a szomszéd városba mennünk zsidóért.

Ha mégis szeretnénk örökbe fogadni egyet, ne feledjük a kóser konyhát, ugyanis a zsidótartás felelősséggel jár!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!