Majdnem szélsőjobbra dőlt Ausztria, az olasz államfőt kiütötték

Két sorsdöntő szavazást tartottak tegnap Európában: Ausztria a szélsőjobb populizmusa és az európai értékek közül kellett, hogy válasszon, Olaszország pedig az államreform lehetősége mellett voksolhatott. Ez utóbbi elutasítása az olasz miniszterelnök székébe került.

Viszont zöld elnök lett sógoréknál. Jelzésértékű Európa számára az osztrák államfőválasztás eredménye a helyi sajtó szerint, számos véleménycikk az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jövőbeli térnyerésére figyelmeztet.

“Ausztrián túlmutató jelzésértéke van annak, hogy zöldpárti államfője lesz egy nyugat-európai országnak” – állapította meg Alexandra Föderl-Schmidt, a Der Standard című osztrák lap főszerkesztője. A véleménycikkében kifejti: Van der Bellen győzelmével nem kérdéses Ausztria “lehorgonyozása” az unió mellett.

Nem volt ilyen szerencsés az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi.

olasz

Ő még a szavazás előtt elhamarkodott fogadalmat tett: amennyiben az olaszok elutasítják az államreformra irányuló elképzeléseit, önként lemond.

S bizony elsöprő arányban alkotmányos reformokról szóló vasárnapi olasz népszavazáson az első részeredmények szerint a szavazók elsöprő 60 százalékos arányban elutasították a kormányfő javaslatait a bürokrácia csökkentéséről. Matteo Renzi ezt követően hétfő hajnalban bejelentette lemondási szándékát.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!