Áll a bál Budapesten – Mindent megváltoztathat a Kúria mostani döntése!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette a Kúria döntését a főpolgármester-választás eredményével kapcsolatban, most pedig a Kúria elrendelte az összes érvényes szavazat újraszámlálását!

Karácsony Gergely kétszer is győztesen került ki abból a csatából, amit a Fidesz által támogatott Vitézy Dáviddal vívott. Először a választás éjszakáján hirdették ki győztesnek a jelenlegi főpolgármestert, majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálását követően.
Ebbe azonban ‘egyesek‘ nem tudtak belenyugodni, ugyanis minden követ megmozgatva elérték, hogy az összes érvényes szavazatot, azaz mind a 782 ezret újraszámolják.

A Kúria a döntését a honlapjukon hozta nyilvánosságra, melyben azt írják, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság eredeti határozatát részben megváltoztatja, elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását, ezt meghaladóan a határozatot helybenhagyja.”

A Kúria mostani döntése ellen további jogorvoslatnak nincs helye!

Karácsony Gergely a közösségi oldalán reagált a hírre. Azt írja, „ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz – teszi hozzá a főpolgármester, aki szerint erős garanciák kellenek ahhoz, hogy ne történjen csalás az újraszámlálásnál.

„Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.

Számomra csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást.” – írja bejegyzésében, aki szerint a választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

„Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!” – jelentette ki Karácsony Gergely

A hírre Vitézy Dávid is reagált, aki örvendetesnek tartja az újraszámlálást, majd hozzáteszi, hogy „jó lett volna, ha ehhez nem kellett volna ennyi jogorvoslati lépcső és ennyi idő”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!