Készül a közeli jövőre Orbán Viktor – kiléptetné Magyarországot a Nemzetközi Büntetőbíróságból!

Ez nagyon durva lépés lenne!

Orbán Viktor utasította a minisztereit, hogy vizsgálják meg, milyen következményekkel járna, ha Magyarország kilépne a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kötelékéből – értesült a 24.hu. A portál szerint erre azután került sor, hogy az ICC elfogatóparancs kiadását kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen. A téma a május 22-ei kormányülésen került napirendre:

Orbán utasította három miniszterét, hogy járják körül, milyen következménnyel járna ha egyedüli EU-tagként kilépnénk a Nemzetközi Büntetőbíróságból!

A kényes feladatot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, valamint Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kapta.

A kilépés lehetséges következményeit az Európai Unióra nézve kell felvázolniuk.

Mint ismert, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze májusban elfogatóparancsot kért Netanjahu mellett Joáv Galant védelmi miniszterre, ahogyan a palesztin Hamász három vezetőjére is körözést adna ki, amiért a főügyész szerint büntetőjogi felelősséggel tartoznak a 2023. október 7-e, vagyis a Hamász Izrael elleni támadása óta elkövetetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!