Újabb mélypont – Ez a „családbarát” kormányzás eredménye!

Az Orbán-kormány 14 év kormányzás után elérte, hogy sokan ne akarjanak gyereket vállalni Magyarországon, ezzel pedig brutálisan csökken hazánk népessége.

Miután a Fidesz-KDNP 2010-ben hatalomra került, célul tűzték ki, hogy megállítják a negatív folyamatot, ez azonban csúfos kudarcba fulladt.

A KSH legfrissebb, májusi adatai szerint, idén a vizsgált hónapban 6284 gyermek született, ami 11 százalékkal kevesebb, mint 2023 májusában. Ezzel párhuzamosan 9501 ember halt meg idén májusban, tehát a természetes fogyás 3217 fő, ami 132-vel több, mint egy évvel korábban.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke szerint a mostani adatok történelmi mélypontot jelentenek,

hiszen sosem született még ilyen kevés gyermek 31 napos hónapban, mint idén májusban.

A szocialista politkus kiemeli azt is, hogy hazánkban a népességfogyás több évtizedes múltra tekint vissza, a mélyrepülés azonban Orbán Viktor kormányzásának második évében, 2011-ben következett be, ekkor ugyanis már 90.000 fő alá csökkent a megszületett gyermekek száma.

Ennek oka nem csak a kiszámíthatatlan társadalom- és gazdaságpolitika, hanem a szülőképes korba lépő nők száma, valamint a bizonytalan foglalkoztatási környezet is. A családtámogatási rendszer befagyasztása, és a gyermekek napközbeni ellátásának kiszámíthatatlansága még inkább megnehezíti a helyzetet. Az anyasági támogatás, a gyes és a további társadalmi juttatások mára elvesztették vásárlóerejük jelentős részét, a problémát tetézi, hogy a gyermekek napközbeni ellátása sincs biztosítva azokon a helyeken, ahol arra a legnagyobb szükség lenne.

A kormány intézkedései pedig az esetek többségében nem a ténylegesen rászorultaknak nyújtanak segítséget, hanem a felső-középosztály tagjainak. Az adókedvezmények, a lakhatási támogatások, a személygépkocsi beszerzésének támogatásai mind, az egyébként is jómódú családokat részesítik előnyben.

A magyar családok helyzetét tovább súlyosbítja az elmúlt években egekbe szökő infláció. Az élelmiszerár-emelkedés, az albérlet és energiaárak, valamint a foglalkoztatási bizonytalanság együttesen azt eredményezik, hogy nem mernek gyermeket vállalni az emberek, hiszen sok esetben még saját magukról is alig tudnak gondoskodni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!