Karácsony elveszítheti a posztját – ráadásul a saját hibájából!

A főpolgármester túl sokat taktikázott!

Karácsony Gergely a saját hibája miatt elveszítheti a főpolgármesteri posztot – derült ki az RTL Reggeli című műsorában. Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője ugyanis taktikai hibának nevezte, hogy az újraszámolás napján Karácsony arról beszélt: mindenképp új választást kezdeményez. A szakértő szerint a főpolgármester valószínűleg azzal számolt, hogy a szavazatok Vitézy Dávid felé billennek. Ha viszont a jogorvoslati fórumok úgy döntenek, hogy nincs szükség a megismétlésre,

Karácsony októberben lemondhat, így új választást kell kiírni. Ezen azonban már a Tisza Párt jelöltje is indulhat, ami mindent felboríthat!

Ha a Kúria bárhol a szavazás megismétléséről dönt, azt a törvény szerint július 9-ig le kell bonyolítani. Teljes Budapest esetében erre minimális az esély, mivel ehhez Karácsonynak a konkrét szavazókörök konkrét jogsértését kell megjelölnie és bizonyítania a fellebbezésében. Ugyanakkor Vitézy Dávid is beadott egy fellebbezést arra hivatkozva, hogy a IV. és a VII. kerület összes szavazókörében túl vékony vonallal húzták át Szentkirályi Alexandra nevét, és ezért „feltűnően nagy számú érvénytelen szavazat született.”

Ha a Kúria úgy dönt, ebben a két kerületben július 9-ig kell megismételni a szavazást, de ez sem valószínű,

mivel semmilyen jogszabály nem rendelkezik arról, hogy egy visszalépett jelölt nevét milyen vastag vonallal kell áthúzni. Így aztán most az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy Budapest főpolgármestere a következő öt évben is Karácsony Gergely marad – ha csak ő nem ragaszkodik mégis a budapesti választás megismétléséhez, amiről a saját lemondásával dönthet. Ez azonban szakértők szerint óriási hiba lenne, mert az amúgy is szűk előnnyel győztes főpolgármesternek egy, a Tisza Párt jelöltjével bővített választáson már nem valószínű, hogy sikerül nyernie.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!