Csak egyetlen EU-s ország vett részt az oroszországi gazdasági fórumon!

Forrás: MTI / Soós Lajos

Az Európai Unióból kizárólag Magyarország képviselője ment el a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, melyen a háború kitörése előtt szinte minden nyugati politikus részt vett.

Idén azonban Szijjártó Péter volt az egyetlen uniós politikus, aki nem érezte úgy, hogy távol kéne maradni az eseménytől, mellette Európából csak Milorad Dodik, a boszniai szerb köztársaság Putyin- és Orbán-barát szeparatista vezetője képviselet országát.

Oroszország elszigetelődését a nyugattól az is jelzi, hogy a fórum legmagasabb rangú vendégei a zimbabwei, a bolíviai és a közép-afrikai elnök.

A 444.hu közlése szerint Szijjártó a fórum előtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy őt a Nyugat nem tilthatja el attól, hogy ott legyen az orosz fórumon.

„Tudják, én nem az a fajta vagyok, akinek van értelme megmondani, mit szabad és mit nem. Kormányunk szuverén módon dönt arról, hogy hol veszünk részt és hol nem”

– mondta a magyar külügyminiszter az orosz propagandasajtó kérdésére válaszolva.

A magyar külügyminiszter beszélt ezen kívül arról is, hogy Magyarország semmilyen módon nem vesz részt az Orosz Föderáció elleni NATO-műveletekben, sem fegyverszállításban, sem kiképzésben, sem az ukrán hadsereg finanszírozásában, illetve arról, hogy hazánk nem áll le az orosz gázvásárlással, a nyugati nyomás ellenére sem.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!