Szemben az árral – Orbánék ismét beintettek a szövetségeseinknek!

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Magyarország és Szlovákia sikeresen gáncsolta ki az unió közös nyilatkozatát, melyet a grúziai „külföldi ügynökökről” szóló ellentmondásos törvényjavaslat kapcsán adtak volna ki.

A Politico szerint a magyar kormány képviselőjét próbálták meggyőzni egy lazább, felpuhított szöveggel, azonban azt elutasította, így az egységes állásfoglalás helyett Josep Borell, az EU külpolitikai főképviselője teszi majd közzé a nyilatkozatot.

A tbiliszi parlament keddi végszavazása előtt 12 uniós tagállam kérte Brüsszelt, hogy tisztázza:

a jogszabály veszélyezteti-e Grúzia európai uniós csatlakozási törekvéseit, a tagsági tárgyalások esetleges felfüggesztéséhez vezet-e?

Illetve határozott szankciókat követeltek Borelltől. A grúz kormánypárt célja az orosz mintára írt törvénnyel egyes vélemények szerint a csatlakozás szabotálása – írja cikkében a 444.hu.

A portál kiemeli továbbá azt is, hogy a grúz törvényhozás május elsején második olvasatban is elfogadta az orosz mintára készült „külföldi ügynökökről” szóló ellentmondásos törvényjavaslatot, melyet 13 hónappal korábban, a tiltakozások miatt elvetettek.
A javaslat előírná, hogy a külföldről pénzt elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat, különben pénzbírsággal kell számolniuk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!