Kőkeményet üzent Cserhalmi György a hatalmasoknak: ketyeg az órájuk!

Fotó: MTI

A színész figyelmeztetett is: már ameddig ketyeg…

Rövid közleményben reagált Cserhalmi György, a nemzet színésze arra, hogy – amint azt mi is megírtuk – Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója nem hívta fel Kulka Jánost, miután a nemzet színészei május elején Kulkát választották meg a március végén elhunyt Tordy Géza helyére tizenkettedik tagnak. Ez azért furcsa, mert

már 24 éve a Nemzeti Színház mindenkori igazgatója értesíti az új nemzet színészét. Ezt rúgta fel most Vidnyánszky Attila.

Cserhalmi György a Nemzeti Színház igazgatójának megalázó viselkedését most a következő pár sorral kommentálta, amelyet a Színház Online szerkesztőségéhez juttatott el: „Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a nemzet színészei között.

Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg.”

Azóta az a hivatalos magyarázat született, hogy a Nemzeti Színház igazgatója a fia ballagásra sietett, ezért nem volt ideje felhívni Kulka Jánost múlt pénteken, amikor a Nemzet Színészének választották Tordy Géza helyére. Molnár Piroska legalábbis így tudja, aki az eset kapcsán exkluzív interjút adott az RTL-nek.

A Kossuth-díjas színésznő szerint azonban nem csak szokásjog, de a grémium szabályzatában is az szerepel, hogy a Nemzeti Színház mindenkori igazgatójának a feladata értesíteni az új Nemzet Színészét.

Kulka Jánost végül Molnár Piroska értesítette. Vidnyánszky azóta sem hívta fel a színészt!

A Nemzet Színésze címet 2000-ben alapították, még az első Orbán-kormány idején. A címet egyszerre csak tizenkét színművész viselheti, és ha közülük valaki meghal, akkor a többieknek közösen kell dönteniük az új tagról. Amikor az RTL arról próbálta kérdezni Vidnyánszkyt, miért nem hívta fel Kulkát, az igazgató csak annyit válaszolt, hogy az RTL-nak nincs joga kérdezni, mert „pusztítják a magyar ember lelkét.” Az igazgató azt is kijelentette, hogy az RTL stábjának arra sem válaszolna, hogy „nappal van, vagy este.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!