Sarokba szorították Orbán emberét – Kénytelen lesz vallani!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásbeli választ igénylő kérdésben kérte meg Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, hogy adjon magyarázatot arra, miért kommunikálják például azt, hogy olcsóbb lett a benzin, miközben az drágult, és miért mondják, hogy olcsóbb a gáz, amikor annak nem változott az ára!

A hazug állításokra ésszerű magyarázatot nem találni, ugyanis a hazai autósok idén hetente legalább egyszer szembesülnek az üzemanyagok drágulásával, ehhez képest a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a hazai üzemanyagárak decemberről januárra 0,5 százalékkal csökkentek, ez pedig elősegítette az infláció visszaszorítását.

A valóság azonban az, hogy januárban egy liter benzin ára 27 forinttal, egy liter gázolajé pedig 39 forinttal drágult,

ez 4,7, illetve 6,6 százalékos áremelkedést jelent.

„Hol itt a csökkenés?” – teszi fel a kérdést Tóth Bertalan a közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, amihez hozzáteszi, hogy a gáz árának számításaival is komoly gondok vannak.

A KSH számításai szerint a vezetékes gáz ára 25 százalékkal, az áramé pedig 3,4 százalékkal volt olcsóbb januárban, mint egy évvel azelőtt, holott mind a lakossági gáz, mind a villamos energia hatósági áras,

ez a hatósági ár pedig 2022 szeptembere óta nem változott.

Az ellenzéki politikus kiemeli azt is, hogy január elsejétől kezdve számos jelentős áremelkedés történt: nagy mértékben növekedtek a közúti áruszállítás díjtételei, a posta szolgáltatások díjai, a telefonálás költségei, valamint az autópályák és gyorsforgalmi utak használata is.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen módszert alkalmazva állapította meg a Nemzetgazdasági Minisztérium az árcsökkenéseket, Tóth Bertalan az alábbi kérdésekre várja a választ Nagy Mártontól:

  • Hogy számolhattak a januári infláció esetében csökkenő üzemanyagárral, amikor 4,7-6,6 százalékkal drágult a benzin?
  • Hogy lett olcsóbb a háztartási vezetékes gáz, amikor hatósági áras termékként nem változhatott a díja?
  • Hogyan csökkenhetett januárban az infláció, amikor inkább áremelkedésekkel kellett számolni?
  • Nem érzi eltorzítottnak a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében említett inflációs adatokat?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!