Orbánék a saját maguk által ásott verembe estek!

Egyre kínosabb az, amit a magyar kormány tesz a svéd NATO-csatlakozás kapcsán, ugyanis már mindenki számára egyértelmű, hogy a Fidesz csak az időt húzza!

Január végéig még két NATO-tagállam, Törökország és Magyarország nem ratifikálta Svédország felvételi kérelmét, aztán a törökök – szemben a magyar kormány kijelentésével, hogy nem mi leszünk az utolsók – keresztül húzták Orbánék számításait, és megszavazták a skandináv ország katonai szövetséghez való csatlakozását – erről itt írtunk bővebben.

Bár a török kormány korábban egyértelműen kijelentette, hogy az általuk terroristának tartott kurdok svédországi tevékenységét szeretnék nehezíteni azzal, hogy nem ratifikálják a NATO-tagsági kérelmet, magyar oldalról semmilyen komoly indoklás nem érkezett!

Azt követően, hogy Erdogan elárulta hűséges barátját, Orbán Viktort, a Fidesz-frakció már meg tudta indokolni, hogy miért nem szavaznak Svédország ügyében.
Bár a kormány „elkötelezett” a NATO-bővítés mellett, Orbán Balázs kijelentette, hogy a „magyar parlament nem egy szavazógyár”, hiába akarna a kormány nyomást gyakorolni a képviselőkre. Sőt, feltételként támasztották a fideszes képviselők azt is, hogy Ulf Kristersson, svéd miniszterelnök látogasson el Magyarországra, és tárgyaljön Orbánnal, akit egyébként nem kell meggyőzni a NATO-bővítésről, hiszen ő másfél éve azt szorgalmazza, hogy az megvalósuljon.

Így az továbbra sem teljesen világos, miként segítené a kormánypárt országgyűlési képviselőit véleményük megváltoztatásában, ha a két miniszterelnök találkozna.

Most azonban Orbán sarokba lett szorítva!
Az ország nyugati szövetségesei egyre türelmetlenebbek, ugyanis látják, hogy komoly indoklás nélkül, csak az időhúzás miatt nem fogadják el a kormánypártiak a svédek kérelmét.
[Ezt bizonyítja az is, hogy a Fidesz-KDNP nem ment el a parlament rendkívüli ülésére, melyről ide kattintva olvashatnak részletesebben!]

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára az Index szerint viszont ígéretet kapott a kormányfőtől, hogy hamarosan megtörténik a magyar ratifikáció is:

„Beszéltem Orbánnal, Svédország hamarosan NATO-tag lesz”!

Ez azonban újabb kérdéseket vet fel:
– ha esetleg ezt kormányfői nyomásgyakorlásra tennék meg, akkor a magyar parlament mégis csak egy szavazógyár, ahol az történik, amit Orbán mond?
– illetve, ha egyik pillanatról a másikra, a svéd miniszterelnök látogatása és a magyar kormányfő nyomásgyakorlása nélkül, a Fidesz-frakció megszavazza a NATO-bővítést, akkor mivel indokolják, hogy erre közel két évet kellett várni?

Mi nagyon várjuk, hogy miképp próbál meg kimászni a kormánypárt abból a veremből, amit maguk ástak.
A magyar országgyűlés február végén ül össze legközelebb, és ha Orbán nem hazudott a NATO főtitkárnak, akkor nem sokkal azután döntést hozhatnak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!