Újabb lépés keletre – 100 millió euróval csatlakozott Magyarország a Türk Államok szuperbankjához!

Forrás: Facebook.com / Orbán Viktor

A magyar kormány nem sajnálja a pénzt, ha arról van szó, hogy szorosabbra fűzze a keleti országokkal való együttműködését; most például 100 millió euróval csatlakozott a türk szuperbankhoz.

A Türk Befektetési Alapot a török elnök álmodta meg, célja pedig, hogy a közép-ázsiai országoknak alternatívát nyújtson a Világbankkal és az IMF-el szemben, illetve fejlesztési projektekhez biztosít hiteleket a tagállamoknak.

Ehhez csatlakozott most az Orbán-kormány nagyjából 38 milliárd forint kifizetésével!

A 444.hu közlése szerint a török közmédia az alap céljáról azt írta:
Alternatívát és könnyebb hozzáférést biztosít a hitelhez, és nem engedi, hogy a tagállamokat az IMF-hez hasonló globális pénzügyi szervezetek megszorító politikái szorítsák. Emellett megszabadítja a tagokat a hitelező szervezeteket irányító fejlett országok hegemóniájától.”

A szervezetet öt tagállam hozta létre (Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán), melyek egyenlően 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek, illetve hasonló összegű hozzájárulást fizettek be. Ebbe lépett most be Magyarország 100 millió euró befizetésével, Szijjártó Péter bejelentéséből azonban nem derül ki, hogy ezzel mekkora részesedést szereztük.

Egyelőre az sem tisztázott, hogy mi a céljuk a csatlakozással Orbánéknak: alternatív biztosítékként vásárolták be magukat, vagy hitelt szeretnének majd felvenni a Türk Befektetési Alaptól, mellyel újabb adósságba verik majd az országot.

A magyar kormány pár éve még az orosz alapítású Nemzetközi Beruházási Bankban látott hasonlóan nagy lehetőséget, de Ukrajna lerohanása miatt minden tagállam kilépett – írja a portál, mely hozzáteszi, hogy Magyarország a végsőkig kitartott az orosz kémbank mellett, végül idén áprilisban amerikai nyomásra legutolsóként kilépett.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!