Orbán ettől dührohamot kaphat – Keresztül húzhatják a számításait!

Az Orbán-kormány brutális üzemanyagáremelésre készül, literenként 41,3 forinttal kéne januártól többet fizetni a kutakon, azonban ezt most az MSZP meghiúsíthatja!

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a közösségi oldalán jelentette be, hogy pártja törvénymódosítást kezdeményez az autósok túladóztatása ellen!

Orbánék a brutális, több mint 41 forintos emelést úgy hajtanák végre, hogy közben az Európai Uniót okolnák, mondván az „üzemanyagok adómértékének uniós adóminimum teljesítéséhez szükséges korrekciója” miatt van szükség a lépésükre,

ez azonban hazugság!

A kormány benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal több adót szedne be az indokoltnál az autósoktól, ami miatt az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, mivel szerintük a tervezett fideszes megszorítás indokolatlan és elfogadhatatlan!

A benzint és a gázolajat érintő uniós minimum jövedékiadó-mértékek 2010 óta nem változtak, így adóemelésre sem lenne szükség, ha Orbán és Matolcsy együtt nem tette volna tönkre a forintot: nem gyengítette volna a 265 forintos euróról 389 forintos szintre – emeli ki Tóth a bejegyzésében, melyben hozzáteszi, hogy az üzemanyagtermékeket terhelő jövedéki adó Európai Unióban alkalmazandó minimális mértékét az energiatermékek és a villamos energia közösségi adóztatási keretének átszervezéséről szóló irányelv határozza meg.
Ennek értelmében azon tagállamokban, amelyek nem vezették be az eurót – mint például Magyarország – , minden évben az október első munkanapján érvényes, és az Európai Unió Hivatalos Lapjában kihirdetett árfolyamot kell alkalmazni az adó minimális mértékének meghatározására, és azok a következő naptári év január 1-jétől érvényesek.
A 2024. év tekintetében így 388,6 forintos euróátváltási árfolyammal kell számolni, nem pedig az Orbán-kormány által tervezett 425 forintos árfolyammal.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz januártól az indokoltnál több adót szedne be az autósoktól: benzin esetében literenként 16,5 forinttal, gázolaj esetében literenként 18,6 forinttal.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja a Fidesz által bevezetni tervezett megszorítást, ezért kezdeményezik a 2024. januárjától hatályos adómértékek csökkentését az uniós szabályozásnak megfelelő szintre, valamint kezdeményezik az üzemanyagokat terhelő kiskereskedelmi különadó kivezetését is, így elkerülhető lenne januártól az adóváltozások miatti áremelés a benzinkutakon.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!