Óriási pofon Orbánnak – püspökök szerint a Fidesznek semmi keresnivalója az egyházban!

Kimondták: tilos egy párt mellett prédikálni!

„Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van.” Ezt Beer Miklós nyugalmazott váci püspök mondta a Klubrádióban arra reagálva, hogy egyre kevesebb magyar ember vallja magát katolikusnak. Ennek kapcsán

a főpap kijelentette: a fideszes hatalom befolyása árt az egyháznak!

Az adatok szerint amióta a Fidesz hatalmon van, több mint egymillióan fordultak el a katolikus egyháztól: míg 2011-ben 3,7 millióan vallották magukat katolikusnak, 2022-ben már csak 2,6 millióan mondták magukról ugyanezt. Beer Miklós szerint ez az adat „szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való.” A püspök úgy fogalmazott:

„szükség van önvizsgálatra. Ez a folyamat tisztulással járhat, hitelesebbé teheti az egyházat.”

Beer Miklós nincs egyedül ezzel a véleményével, más főpapok is vannak, akik szerint sem helyes az állam és az egyház túlzott összefonódása.

Ezt hangoztatta Gyulay Endre nyugalmazott katolikus püspök is a Szemlélek nevű portálnak tavaly áprilisban adott videóinterjúban. E beszélgetés során

a püspök nyíltan kimondta: tilos egy párt mellett prédikálni!

A főpap nyíltan beszélt arról is, hogy van olyan vélemény, miszerint az egyház célja megszerezni minél több ingatlant – még akkor is, ha később nem képesek igazi funkciót találni az így birtokba vett épületeknek. Gyulay Endre szerint

az egyház ezzel az „állványimádás” bűnébe esik.

A püspök ráadásul azt is feltételezi, hogy a katolikus egyháznak juttatott állami támogatások felhasználásával is lehetnek problémák. A  templomfelújításokról például azt gondolja, hogy „most már olyan milliók mennek el, hogy nagyon nehéz elképzelni, hogy ez tisztességes”. Mindez persze nem csupán a fideszes hatalomnak szól:

kínosan érezheti magát emiatt Erdő Péter bíboros is, aki a kötcsei pártrendezvényen való részvételével nyíltan hitet tett a Fidesz mellett!

Kérdés, hogy meghallják-e mindezt azok a papok, akik még most is hétről hétre a Fidesz támogatására buzdítják a híveiket, holott nagyon sokan pont emiatt szoktak le a templomba járásról?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!