Durván elszámította magát a kormány – Tömegével pártolhatnak el a Fidesz mellől az emberek!

Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettest nyilatkozott a Népszavának, melyben elmondta, hogy mennyivel tartozik valójában a kormány a fővárosnak.

Kiss szerint sikeresek voltak Budapest takarékossági intézkedései, aminek köszönhetően tavaly 38 milliárd forintos többlettel zárták volna az évet,

azonban a kormányzati elvonások és a brutálisan megemelt szolidaritási hozzájárulás miatt, Orbánék mégis adósságba taszították a fővárost.

A kormány megfelezte az iparűzési adóból származó bevételeket, elvonta a gépjárműadót, befagyasztotta az önkormányzati cégek díjtételeit, az új támogatási rendszerből kiszorultak az ellenzéki vezetésű települések, illetve jelentősen megemelték a szolidaritási hozzájárulást.

Utóbbi 2018-ban – Tarlós István vezetésének idején – 5 milliárd forint volt, idén 58 milliárd, jövőre pedig várhatóan 75 milliárdra duzzad.

Budapestnek a szolidaritási hozzájárulás mellett a másik legnagyobb kiadása a közösségi közlekedés. 2022-ben a jegybevételek csupán 24 százalékát fedezték a költségeknek, 70 százalékát a főváros, 6 százalékát az állam állta.

Ha mindent egybevetünk, akkor a szolidaritási hozzájárulás, a béremelések, a közösségi közlekedés költségei és a hitelkamatok összege együttesen 210 milliárdos többletkiadást jelentenek a fővárosnak.

Kiss Ambrus azonban a lapnak kiemelte: „Mielőtt Varga Mihály pénzügyminiszter felelőtlen gazdálkodással vádol minket, jó lenne megnézni, ki tartozik kinek? A főváros a kormánynak vagy fordítva? Az állami hivataloknak, intézményeknek és cégeknek összesen 5,5 milliárd forint lejárt számlatartozása van a fővárosi cégek és az önkormányzat felé. A Lánchíd felújítás főváros által megelőlegezett 6 milliárdjára és a trolibusz beszerzés 11 milliárdjára is hiába várunk, ahogy az állami rezsikompenzációra is.

Mindez együtt 27 milliárdnál is nagyobb tétel, amellyel a kormány tartozik Budapestnek, miközben a főváros csak idén a működésre kapott állami támogatásnál 25 milliárd forinttal többet fizet be az államkasszába”.

A kormány tehát a nagy igyekezetében, hogy kivéreztesse Budapestet és megbüntesse a város lakosságának többségét, elfelejtette, hogy szép számmal vannak kormánypárti szavazók is a fővárosban, akik így szintén rosszul járnak.
Ez az országos gondokkal összeadódva – mint például az Európa-rekorder infláció és brutális gazdasági visszaesés – azt eredményezhetik, hogy tömegével fordulnak el Orbánéktól a még megmaradt fővárosi szavazók!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!