Jöhet a magyarázkodás – Nemzetközi botrányt okozott Orbán!

Fotó: Ronald Zak/PA

Hatalmas nemzetközi botrányt váltott ki Orbán Viktor Tusványoson tartott beszédének egyik eleme, ami negatívan hathat a jövőben a szlovák-magyar kapcsolatokra.

A magyar miniszterelnök a hívei előtt tartott tusványosi beszédében „elszakított országrészként” említette Szlovákiát, ami miatt a szlovák külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet!

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el”

– írta állásfoglalásában a Napunk című lapnak a szlovák külügyminisztérium, melyben kiemelik:

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan. Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával.

A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak.

A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek az elszakított országrészeken való munkával kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a szlovák külügy.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!