Óriási bajba kerültek a nyugdíjasok!

Itt az újabb csapás az időseknek!

Hatalmas bajban vannak magyar nyugdíjasok, mivel a drágulás sokkal nagyobb, mint az év elején adott nyugdíjemelés, a Fidesz-kormány pedig nem hajlandó év közben is emelni a juttatásokon. A Pénzcentrum portálnak nyilatkozó nyugdíjszakértők elmondták:

az idei 13. havi nyugdíj és a 15 százalékos nyugdíjemelés értékét az infláció teljesen eltüntette!

Mostanra kiderült, hogy már a januártól augusztusig számolt infláció is biztosan több lesz 15 százaléknál, ami újabb nyugdíjemelést jelent, ám lehet, hogy ez semmire sem lesz elég. Farkas András nyugdíjszakértő a Pénzcentrumnak azt mondta: szerinte

az év közepi nyugdíjemelésre, illetve kompenzációra nincs semmi esély, mert azt már bejelentették volna.

Ha a kormányzat készült volna év közepi emeléssel, akkor arról már tudnánk, hiszen már július van, és ennyire hirtelen nem szoktak bejelenteni ekkora horderejű intézkedést.

Az a tény, hogy a január-augusztus közti infláció bőven 15 százalék fölött lesz, a szakértő szerint legalább 3-3,5 százalékos emelést jelent majd – az viszont már egy másik kérdés, hogy

a következő nyugdíjemelés valószínűleg nem lesz elég semmire!

Farkas András szerint már itt van a nyugdíjasokra leselkedő legkomolyabb veszély: az, hogy az árstopok végével még egy drágulási hullám jöhet, ami újabb csapás lehet az időseknek.

Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője a Pénzcentrumnak elmondta: szerinte

most azonnal kellene valamit adni a nyugdíjasoknak.

A Bankmonitor publikus elemzései szerint már most, 2023 nyarán is indokolt lenne egy 4,6 százalékos azonnali nyugdíjkorrekció – ez teljesítené azt a jogszabályi előírást, hogy a nyugdíjak őrizzék meg a reálértéküket. Azt is hozzátette: fontos, hogy a nyugdíjtörvény szerint a nyugdíjkorrekció mértékének meghatározásakor az általános infláció és a nyugdíjas infláció közül a magasabbat kell figyelembe venni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!