Kitört a kultúrháború! Fellázadtak a művészek a Fidesz ellen, óriási botrány az Operában!

Ilyen ellenállásra még nem volt példa!

Onnan kapott támadást a Fidesz, ahonnét a legkevésbé várta: a magyar kultúra elitje fordult velük szembe! Kezdődött mindez azzal, hogy Rákay Philip (Kálmán) nekiment a tanárok mellett kiálló Nagy Ervin színésznek és azt hazudta, hogy a külföldre távozott Schilling Árpád színész-rendező és felesége, Sárosdi Lilla színésznő árufeltöltőként dolgoznak egy francia kisboltban. Mint azt mi is megírtuk, ezt előbb Gryllus Dorka cáfolta, felsorolva, milyen produkciókban szerepel most is a házaspár, majd

Bálint Natália operaénekesnő alázta a sárga földig Rákay Philipet, aki még a Kálmán nevet is szégyelli, viszont „rászopta magát a közpénzfütyire.”

Mindez mostanra már a valóságos kultúrháborúvá dagadt, miután a Magyar Állami Operaházban is fellázadtak a fideszes főigazgató ellen. Ókovács Szilvesztert a napokban nevezték ki újabb öt évre az intézmény élére, annak ellenére, hogy a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság egyhangúan Kesselyák Gergely első karmestert tartotta jobbnak. Ókovács ezután szinte azonnal kirúgta Kesselyákot az Operaházból, amiből óriási botrány lett.

Rost Andrea operaénekes és hogy ifj. Harangozó Gyula balettkoreográfus azonnal otthagyják az Operaházat a fideszes főigazgató miatt!

A világhírű operaénekesnő a Facebook oldalán tette közzé, hogy a jövőben nem kíván fellépni a Magyar Állami Operaházban.

Az énekesnő azt írja, hogy a 2023/24-es színházi szezonra ajánlott szerződését nem írta alá, és már a nyáron a főszereplésével meghirdetett A varázsfuvola előadásokon sem szerepel. Rost Andrea a Blikknek elárulta:

az Operaházban kialakult nyomasztó hangulat nagyon megviselte, ami miatt már előadást is le kellett mondania.

„Hosszú hónapok óta többször próbáltam ez ügyben is időpontot kérni a főigazgató úrhoz, mivel személyesen szerettem volna egyeztetni az évadról és a pályám jelenlegi szakaszában nekem való lehetőségekről, ám erre a mai napig nem került sor.”

A ma élő egyik legnagyobb balettművész is távozik az Operaházból!

A Kossuth-díjas Ifj. Harangozó Gyula, az Operaház balettkoreográfusa, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja és Mesterművésze többek között azért mondott fel, ami a fideszes főigazgató újbóli kinevezése körül történt. A balettművész az Indexnek azt mondta:

méltatlan, ami az operaházi pályázat körül történt.

„Elhatározásomat elsősorban a Harangozó Gyula-díj, másodsorban az Operaház főigazgatói pályázata szakmai bizottságának egyhangú ajánlásainak figyelmen kívül hagyásával indoklom. Méltatlannak tartom, hogy a különböző bizottságokba felkért hatalmas tapasztalattal bíró és komoly sikereket felmutató, jelentős művészek egyhangú véleményét művészet-szakmai kérdésekben ilyen módon ignorálják” – jelentette ki a legendás balettművész.

A művészek Fidesz elleni lázadását jelzi, hogy a rendkívül népszerű előadóművész-zeneszerző

Dés László élő rádióműsorban ment neki a Fidesznek, mondván: tönkreteszik a színházakat, a tehetségtelen Rákay Philipből viszont milliárdost csináltak.

Dés a Klubrádió Megbeszéljük című műsorába betelefonálva elmondta: Rákay Philip támadása Nagy Ervin színész ellen az Orbán-kormány kultúrharcának jelképe is lehetne.

A zeneszerző szerint „Rákay a NER bérfigurája, aki rendkívül tehetségtelen és valószínűleg nem is okos pali.”

Az érdeme csupán annyi, hogy rendkívül lojális, mint egy gazdája kezét nyaldosó kutya. Dés kijelentette: ő már akkor tehetségtelennek tartotta Rákay Philipet, amikor még annak idején Jáksó Lászlóval együtt a Jazz+Az koncertjei előtt konferált.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!