Ma elindul a folyamat, amitől kártyavárként omolhat össze Orbán rendszere!

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt; Ronald Zak/PA

A mai napon beadja keresetét a közigazgatási bíróságon a Fővárosi Önkormányzat, mivel szerintük alkotmányellenes a kormány által megemelt szolidaritási hozzájárulás!

Karácsony Gergely az üggyel kapcsolatban kiemelte, hogyha nyernek, akkor kártyavárként omolhat össze az önkormányzati finanszírozás rendszere.

A főpolgármester szerint néhány év alatt a kormány 5 milliárdról 58 milliárdra emelte a szolidaritási hozzájárulás összegét, ami alkotmányellenes, ugyanis az Alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok állami normatívára jogosultak, amit nem vonhatnak el tőlük.

A Fővárosra kiszabott szolidaritási adó azonban 25 milliárd forinttal több, mint amennyi állami normatívát Budapest kap,

tehát Karácsony szerint “a kormány már az önkormányzat zsebében turkál”.

A 444.hu cikke kiemeli, hogy a főváros azonnali jogvédelmet is kér a bíróságtól, ami azt jelenti, hogy ha a bíróság befogadja a keresetet, akkor a per lezárásáig az állam nem vonhatja el azt a 25 milliárd forintot a fővárostól, amiről a per szól.

A per megindításával a Fővárosi Önkormányzat el szeretné érni, hogy a bíróság mondja ki, hogy a költségvetési törvény nincs összhangban az Alaptörvény passzusaival, mivel Budapestnek több pénzt kellene befizetnie, mint amennyi állami normatívát kap.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!