Példátlan csapást készítenek elő az Orbán-kormány ellen!

Háromféle megszégyenítő tervet is kidolgoztak!

Olyan csapást mérhetnek a Fidesz-kormányra, amilyenre eddig még nem volt példa az Európai Unióban. Az Európai Parlament hamarosan elfogadhatja azt az állásfoglalását, amely felszólítja az Európai Bizottságot és Tanácsot:

ne engedjék, hogy Magyarország töltse be az EU soros elnökségét 2024 második felében!

A legnagyobb frakciók támogatják az indítványt és már az uniós ügyekért felelős miniszterek is tárgyalják a budapesti kabinet elleni fellépést – írja a Politico híre alapján a Portfolio.hu. Az európai döntéshozók érvelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök „egyéni szabadságjogok elleni támadásai, a jogállamiság semmibe vétele és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések miatt” a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok képviseletére. A HVG értesülése szerint egy független tanácsadó testületben, a holland Meijers Bizottságban

háromféle tervet dolgoztak ki arra, hogyan lehet megakadályozni Orbánék uniós elnökségét.

Az első terv szerint el kell venni Magyarországtól a kényes ügyeket. Ez azt jelentené, hogy a Orbán és kormánya betöltené a tisztséget, de más államok megbízottai elnökölnének azokon a tanácskozásokon, ahol érdekütközés merülhet fel a téma miatt.

A második terv, hogy az Európai Unió megváltoztatja az elnöklés menetrendjét. Így Orbánék a a tervezettnél csak később kapják meg a posztot. Ezt úgy lehet megcsinálni, hogy

a most elnöklő svédek – akiket a NATO kapcsán amúgy is csuklóztatnak Orbánék – felvetik, hogy a Fidesz-kormány elleni retorziók miatt veszélybe kerülhet az elnöki teendők ellátása.

A harmadik terv pedig az, hogy az Európai Tanács úgy dönt, hogy az elnökséget csak olyan állam láthatja el, amely ellen semmiféle jogi kifogás nem merült fel.

A holland tanácsadók egyébként ugyanezeket a megoldásokat javasolják a szintén problémásnak tartott Lengyelország esetében is, akik közvetlenül a magyar elnökség után vennék át az EU irányítását. Egy biztos: bármelyik terv mellett is döntenek Brüsszelben, az óriási csapás és megszégyenítő presztízsveszteség lesz Orbán Viktor számára.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!