Nincs itt semmi látnivaló – Gyanús eljárással próbálják titkolni az ügy részleteit!

Fotó: Népszava

Több mint gyanús az az eljárásmód, amellyel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kezelte a drágán beszerzett lélegeztetőgépek iratait – erről először a Népszava számolt be.

Mint most kiderült, már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, valamint a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is,

így ezek részleteire már sohasem derülhet fény!

Az iratok megsemmisítése a Transparency International közadatigénylése miatt derült ki, ugyanis a Kúria ítélete után a KKM azt nyilatkozta, hogy a kért dokumentumok már nem állnak a rendelkezésükre.

Az eljárásmód még több kérdést vet fel, ugyanis több száz milliárd forintos bizniszről van szó!

A lap kiemeli, hogy az ügyben külön csavar az is, hogy a külügyi tárca 2,8 milliárd forintot nem is GR Technologies-nak utalt, hanem azt közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára továbbította.

A Transparency szeretett volna tisztán látni a túlárazott és különös eljárással beszerzett lélegeztetőkkel kapcsolatban, azonban a KKM-től csak egy egyoldalas tájékoztatót kaptak arról, hogy az iratokat már megsemmisítették.

Az eljárás “kamugyanús”

– véli Ligeti Miklós, a Transparency jogi igazgatója, mivel szerinte az iratok megsemmisítése nem felelt meg az erre vonatkozó eljárásrendnek.

Sőt, a külügy azt is kiemelte, hogy a szerződés előkészítésének folyamatát szóban bonyolították, így arról egyetlen feljegyzés sem készült, a Kúria pedig elfogadta ezt az érvelést és úgy döntött, hogy nem kell kiadnia a KKM-nek a nemlétező adatokat.
Ligeti szerint “felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhet azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!