Orbán ettől dührohamot kap – Keresztül húzhatja a számításait az MSZP!

A Fidesz-KDNP mindent elkövet annak érdekében, hogy kínai akkumulátorgyárak létesüljenek a magyar városok, lakóövezetek közvetlen közelében, hiába a helyiek tiltakozása. Most azonban az MSZP határozati javaslata keresztül húzhatja a kormány számításait!

Dr. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a közösségi oldalon jelentette be, hogy az MSZP országgyűlési képviselői határozati javaslatot nyújtanak be az akkumulátorgyárak magyarországi létesítésének feltételeiről.

Ebben rögzítenék, hogy például akkumulátorgyárat csak a beépítésre szánt területtől számított 12 kilométeren túl lehessen építeni. Bejegyzésében az MSZP politikusa külön kiemeli:

Magyarországon ennek a kritériumnak egyik terület sem felel meg, ezzel lehetetlenítette el korábban a Fidesz a szélerőmű-beruházásokat.

Abban az esetben azonban, ha a 12 kilométeres távolságon belülre terveznék a gyár felépítését, akkor három feltételnek is teljesülnie kellene a határozat szerint:

  1. Ha a helyben lakók érvényes helyi népszavazáson támogatták a bővítést, illetve a létesítést!
  2. Munkaügyi és környezetvédelmi előírások maradéktalan betartása a beruházó és üzemeltető részéről!
  3. Ha 25 aranykoronánál magasabb minőségű mezőgazdasági földterület nem érintett a beruházásban!

A Fidesz egyelőre egyiket sem akarja. Elhallgattatná a helyben lakókat, ahogyan azt Debrecenben is tették – írja Tóth Bertalan, aki kiemeli, hogy Győrben is próbálják elhallgattatni a helyieket, azonban ott a Győri Törvényszék hitelesítette Pollreisz Balázs helyi népszavazási kérdését, amit végül a Helyi Választási Bizottság a törvényes határidő utolsó napján alkotmányjogi panasszal megtámadott.

Világos, hogy a Fidesz és a KDNP mindent elkövetnek, hogy az emberek ne tudják gyakorolni demokratikus jogaikat!

Az Országgyűlésnek ezzel a gyakorlattal szemben fel kell lépnie, és garantálnia kell a népszavazás megtartását, ennek érdekében nyújtják be az MSZP képviselői a határozati javaslatukat.

“Ha az Országgyűlés elfogadja javaslatunkat, akkor haladéktalanul olyan szabályozás lép életbe, amely kötelezően előírja a helyi népszavazást, ha beépítésre szánt területtől számított 12 kilométeren belüli akkumulátorgyár-beruházást kívánnak megvalósítani, egyben a szigorú környezetvédelmi és munkaügyi előírások maradéktalan betartását is érvényre juttatja” – írja Tóth.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!