Botrány az EU-ban – Orbánék ismét megkérdőjelezhető lépést tettek!

Magyarország volt az egyetlen EU-tagállam, mely nem csatlakozott ahhoz a közös közleményhez, mely a belarusz emberi jogi helyzetet ítélte el!

A Szabad Európa számolt be róla először, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) csütörtökön mutatta be azt a jelentését, mely a belarusz helyzetet volt hivatott feltárni, majd erre reagálva adták ki a 26 tagállam által aláírt közös közleményt,

amit egyedül Magyarország nem írt alá!

Az EBESZ jelentése a 2020 novembere óta eltelt időszakot vizsgálta, amiben megállapították, hogy államilag vezérelve sértik meg Belaruszban az emberi jogokat, és nem tesznek eleget az EBESZ-tagsággal járó kötelezettségeinek.

A jelentés külön kiemelte a békés tüntetések elnyomását, a független szakszervezetek és politikai pártok üldözését, valamint hozzáteszik, hogy “a belarusz hatóságok politikai indíttatású repressziójának nagyszámú politikai fogoly lett az eredménye.

A letartóztatottakat kínzásoknak és embertelen és/vagy megalázó bánásmódnak vetették alá”.

Az EU 26 tagállama közös közleményében a politikai elítéltek egészségügyi állapota miatt is aggodalmát fejezte ki, kiemelve Viktar Babarika korábbi elnökjelöltet, akit egyes hírek szerint azért szállítottak nemrég kórházba, mert verésre utaló sérüléseket szenvedett a börtönben.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!