Orosz kémparadicsommá válhatott Magyarország – Sok ügynök állomásozhat Budapesten

Miközben Európa több országa próbálja csökkenteni az ott tartózkodó orosz diplomaták számát, mondván, hogy jelentős részük kémtevékenységet folytat, Magyarországon ennek nyomát sem látni.

A budapesti orosz nagykövetségen tartózkodó diplomaták száma itt is változott az elmúlt időszakban, azonban előbb megugrott a számuk, majd hírtelen visszacsökkent.

A Szabad Európa arról számolt be, hogy mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, a budapesti orosz követség dolgozóinak létszáma 46 fős volt, ez 2022 októberére 59 főre emelkedett, majd idén tavaszra hírtelen lecsökkent 42 főre,

azonban még így is több orosz diplomata van Budapesten, mint a többi visegrádi országban együttvéve!

A nagykövetségen dolgozó diplomaták számának ingadozása azért furcsa, mivel ők általában nem néhány hónapra kapják a megbízásukat, hanem évekre, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Magyarországra miért csak ilyen rövid időre érkezhettek többen is.

Egyes becslések szerint – melyről a 444.hu cikke is beszámolt – az európai orosz nagykövetségeken dolgozó diplomatáknak akár 60-70 százaléka is az orosz titkosszolgálatok ügynöke lehet.
(Az már korábban bebizonyosodott, hogy a 2014-es csehországi lőszerraktár felrobbantását végrehajtó GRU ügynökök megfordultak a Bajza utcai orosz követségen.)

A lap kiemeli továbbá azt is, hogy a nagykövetségen dolgozó diplomatáknál sokkal több orosz tartózkodik Magyarországon diplomáciai mentességgel, hiszen a kémbankként emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank orosz dolgozói is ebben a státuszban tartózkodnak Budapesten.

Az orosz nagykövetség másik furcsaságára a VSquare cikke hívja fel a figyelmet, mely szerint több furcsa antenna és fészer szerű építmény is került a Bajza utcai épület tetejére,

melyek képesek lehetnek begyűjteni minden közeli mobiltelefon készülék azonosítóit (IMEI, telefonszám), valamint széles hatósugárban le is tudják hallgatni a GSM hálózaton folyó telefonbeszélgetéseket.

A cikk szerint 182 ilyen antennát számoltak össze Európa-szerte!

337901628 203603902535944 978005676690528333 n
Forrás: Facebook.com / Szabolcs Panyi

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!