Újabb botrány – Ebbe több magas rangú kormánytag is belebukhat!

Kép: MTI

A Fidesz-kormány 2013 és 2017 között csaknem 20 ezer külföldit telepített be Magyarországra a letelepedési kötvényekkel, melynek kapcsán most újabb botrány robbant ki!

A letelepedési kötvényeket 250-300 ezer euróért – mintegy 75-90 millió forintért – vehették meg a külföldiek, így azok szabadon telepedhettek le Magyarországon és az Európai Unió területén. A közvetítő cégeknek a befizetett pénzt a kötvények futamidejének lejártával vissza kellett volna fizetniük az ügyfeleknek, azonban sajtóhírek szerint a VolDan Investment Ltd. nevű offshore cég eltette az államtól kapott letelepedési kötvények ellenértékét, de nem fizette ki a letelepedési engedélyt kapott személyeket.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a letelepedési kötvényekkel a Fidesz-kormány több százmilliárd forint kárt okozott az országnak, illetve csaknem 20 ezer külföldit telepítettek be Magyarországra, melyek között bűncselekmények miatt elítéltek, vagy azzal vádolt személyek jutottak kivételezett jogi státuszhoz, de volt köztük olyan is, akit terrorizmus finanszírozásával hoztak összefüggésbe.

Vagyis, miközben Orbánék „migránsokkal” riogattak, csaknem húszezer külföldi állampolgárt engedtek be így az unióba pénzért, köztük akár bűnözőket is.

A letelepedésikötvény-programot Rogán Antal kezdeményezte még 2012 őszén, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának vezetőjeként.
A program lebonyolítását jellemzően ismeretlen hátterű offshore-cégekre bízták, amelyek százmilliárdos nagyságrendű bevételre tettek szert. A külföldiek EU-s papírokat is kérvényezhettek, amikkel aztán akadálytalanul tudtak mozogni, üzletelni, céget alapítani az egész EU-ban is. A befektetők többsége kínai volt, de több százan jelentkeztek a programba Oroszországból és a Közel-Keletről is.

Az ötéves futamidejű eurókötvényeket a lejárat után a magyar állam folyamatosan fizeti ki, 2020 végén például 121 milliárd, 2021 végén pedig 80 milliárd forintnyi kötvény értékét utalta vissza. Csakhogy a pénz nem magukhoz a kötvényesekhez, hanem a – jellemzően adóparadicsomokba bejegyzett – közvetítőcégekhez kerül!

A legfrissebb hírek szerint azonban ezen cégek némelyike „elfelejtette” az ügyfeleinek továbbítani járandóságukat, a megkárosított ügyfelek pedig feljelentést terveznek!

Tóth Bertalan szerint még többet kell kideríteni ennek az államilag finanszírozott botrányos mutyinak a hátteréről – amelyben a jelek szerint még a vélelmezett kedvezményezettek, tehát maguk a kötvényesek sem jártak jól, mert őket is becsapták!

Az MSZP frakcióvezetője az ügy részleteinek feltárásának érdekében kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, Varga Mihály pénzügyminiszterhez és Bánki Erikhez, az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elnökéhez.

  • Pintér Sándortól azt kérdezte: hány személy kapott letelepedési engedélyt és schengeni vízumot a letelepedési államkötvény közvetítésére jogosult társaságokon keresztül, és van-e folyamatban büntetőeljárás annak a társaságnak az ügyében, amely ellen a károsultak feljelentést kívánnak tenni?
  • Varga Mihálytól azt kérdezte: mekkora összeget fizetett ki a magyar állam összesen, illetve évek szerinti bontásban a letelepedési államkötvényt közvetítő egyes társaságok számára a lejárt államkötvények után?
  • Bánki Eriktől pedig többek között azt, hogy miként találhatta alkalmasnak a Gazdasági Bizottság a ma már felszámolás alatt álló VolDan Investment Ltd.-t, amikor 2013. augusztus 23-tól feljogosította letelepedési államkötvények közvetítésére?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!