Matolcsy: Orbán a hibás az ország rossz helyzetéért!

Durván nekitámadt Orbánnak a Magyar Nemzeti Bank elnöke!

Valamit már tudhat a jövőről Matolcsy György jegybankelnök, mert a Parlamentben hosszan ecsetelte, miért hibás a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája. Az MNB elnöke a Nemzeti Bank 2021-es üzleti jelentésének ismertetése során úgy írta le a helyzetet, hogy a 2010 és 2019 közötti korszak a Trianon utáni 100 éves gazdaságtörténet legjobb évtizede volt, ám 2020-ban „történt egy törés a kormányzat és a Magyar Nemzeti Bank között”

Matolcsy nagyon durván nekiment Orbánnak, aki szerinte rossz döntéseket hozott.

A jegybank elnöke úgy véli, 2021-ben a Fidesz-kormány „eleresztette az egyensúlyt”. Mint mondta, a kormány 2021-re utat tévesztett, még nem látható, hogy 2023-ban ezt képesek-e módosítani.

Matolcsy szerint a Fidesz-kormánynak nincs célja a következő 10 évre, Orbán Viktornak pedig nincs igaza

abban, hogy a teljesítményt nem kell mérni. Szerinte az élelmiszer-ársapkák rontották a helyzetet, mert 3-4 százalékpontot adtak az inflációhoz, az élelmiszeripar termelékenysége pedig a második legalacsonyabb az EU-ban. Azt is nagy hibának nevezte, hogy a kormány elengedte a költségvetést, és kijelentette:

nagyon fájó, hogy az elmaradt oktatási, felsőoktatási reform, az egészségügyi ipar és szolgáltatások reformja,

mivel ezek a minőségi fordulat részei lehetnének. Matolcsy az ország helyzetét is rossznak minősítette. Szerinte lehagyott minket Portugália és Lengyelország, Románia nagyon közel van hozzánk, Horvátország pedig ki fog lőni, ezért

muszáj feltenni a kérdést, hogy miért vagyunk az utolsó öt ország között az EU-ban.

Matolcsy végül azzal zárta a beszédét, hogy kijelentette: nem sértődött, nem frusztrált, és nem is veszett össze a miniszterelnökkel, de elvi ellentét van a jegybank és a kormány között.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!