Orbánnak ez nem fog tetszeni – Beintett az Európai Bizottság!

A Népszava közlése szerint, az Európai Bizottság (EB) továbbra sem nyitja meg Magyarország számára az Erasmus-program kereteit, ugyanis nem tartják elégségesnek a kormány üggyel kapcsolatos intézkedéseit.

A kormány egyetemi kuratóriumokról szóló javaslata arra irányult, hogy a vagyonkezelő alapítványok vezetéséből kiteszik a minisztereket, államtitkárokat és helyetteseiket azért cserébe, hogy részt vehessenek az uniós programban.

Az EB szerint azonban a kormány vállalása mellett a parlamenti képviselőknek, állami hivatalok vezetőinek és a köztisztviselőknek is távozniuk kell a kuratóriumokból!

Sőt, a bizottság azt is kiküszöbölné, hogy a kormány csellel ültesse be a vagyonkezelő alapítványok vezetésébe saját embereit, ugyanis kikötötték, hogy a köztisztviselők posztjuk elhagyása után még két évig nem lehetnének kuratóriumi tagok!

A lap úgy tudja, hogy a Bizottság nem enged a feltételeiből, csak azok teljesítése esetén vehetnének részt az alapítványi kezelésbe utalt egyetemek az Erasmus-programban illetve a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban.
Az uniós szerv azt is megszabta, hogy a kuratóriumi tagság nem szólhat életfogytig, az maximum kétszer négyéves időtartamra terjedhet ki. A kormány ebben már próbált igazodni a Bizottság elvárásaihoz, ugyanis a módosításukban már kétszer hat év szerepelt.

Ahhoz pedig, hogy a magyar diákok ne maradjanak ki a csereprogramokból, a magyar kormánynak még a nyár kezdete előtt meg kellene kötnie az új finanszírozási szerződéseket.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!