Kész a diktatúra: cenzúráztak egy műsort a fideszes közmédiában – a szerkesztő nem mer beszélni!

Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója tiltotta le a beszélgetést

Egy nappal az adás előtt szóltak, hogy az interjút ki kell venni a műsorból. A szerkesztő nem mer beszélni.

Egy nappal az adásba kerülés előtt letiltottak egy már elkészült interjút a közmédiában, a Kossuth Rádió Gondolat-jel című műsorában – tudta meg a Media1.hu. A letiltott beszélgetés Gyuricza Péterrel készült annak kapcsán, hogy tavaly könyvet írt a három éve elhunyt Győrffy Miklósról, aki a magyar rádiózás és televíziózás meghatározó alakja, Pulitzer-emlékdíjas újságíró, a Kodolányi Egyetem médiatanszékének alapítója, a magyar médiaoktatás egyik megteremtője volt.

Bár Győrffy Miklós a Gondolat-jel neves munkatársa volt, a róla szóló megemlékezést letiltották!

Pedig a Gyuriczával készült interjút még tavaly november végén elkészítette Farkas Erika, a Kossuth Rádió riportere, aki azóta már nyugdíjba is vonult.  Ő az adásnapot megelőző napon jelezte Gyuriczának, hogy

a Kossuth-adó csatornaigazgatója, Siklósi Beatrix kivetette a műsorból a Győrffy Miklósról, illetve a könyvről készült beszélgetést.

Ez az interjú azóta sem került adásba, és sem a riporter, sem a szerkesztő, sem a Kossuth Rádió vezetője, sem az MTVA nem ad magyarázatot.

Bár a Media1.hu elérte Farkas Adrienne-t, a Gondolat-jel című műsor felelős szerkesztőjét is, de ő elzárkózott attól, hogy nyilatkozzon a témában. Szó szerint ezt mondta:

„»Minden« szerződésem tiltja, hogy erről nyilatkozzak. Vegyük úgy, hogy nem is emlékszem”

A portál beszélt az interjút készítő Farkas Erikával is, aki ugyan nem cáfolta az esetet, ám szintén elzárkózott attól, hogy megszólaljon. Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója telefonon az MTVA Sajtóirodájához irányította a Media1.hu újságíróját, de onnét már válasz sem érkezett a megkeresésre, pedig az erről szóló e-mailt elolvasták. Így aztán egyelőre

az állami média semmilyen magyarázatot nem ad az erősen cenzúragyanús esetre.

Az, hogy mi baja lehet Győrffy Miklóssal a fideszes irányítás alatt álló „közmédiának”, talán választ adhat az, amit az újságíró még 2004-ben mondott Médiakutató című folyóiratnak. Kijelentette ugyanis, hogy ő

akkor szállt ki a Vasárnapi Újság című műsorból, amikor elhatalmasodott a „durva nacionalista, fajvédő, antiszemita, hungarista hangvétel.”

Mivel a műsor azóta nem sokat változott, a Kossuth Rádió vezetése vélhetően nem tudta megbocsátani, hogy Győrffy Miklós ilyen pontos jellemzést adott róluk.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!