Lebuktak! Manipulálták a választásokat!

Ezrével gyártották az álprofilokat és hamis híreket  kínáltak pénzért.

Az Orbán-kiormányt is érintő izraeli kémszoftver, a Pegasus után most egy újabb izraeli cég bukott le, akik választások manipulálásával foglalkoznak. Amint azt a 444.hu megírta, a Team Jorge fedőnéven működő csapat tagjai együttműködtek

több mint 30 demokratikus választásba avatkoztak be világszerte.

A szervezet működését egy 30 lap – köztük a brit Guardian, a francia Le Mondé, a német Der Spiegel és spanyol El País – együttműködésében készült vizsgálat tárta fel. Három újságíró – a Radio France, a Haaretz és a TheMarker munkatársa – egy afrikai ország nevében dolgozó tanácsadónak adta ki magát, akik egy választás elhalasztásához kértek segítséget. A 2022 júliusa és decembere között  titokban felvett találkozókon kiderült: a választásokat befolyásoló csapat már csaknem húsz éve működik és az 50 éves Tal Hanan, az izraeli különleges erők egykori irányítója vezeti.

A szervezet vezetője elmondta: Európában, Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában és az Egyesült Államokban is manipulálták a közvéleményt.

A Team Jorge egyik legfontosabb szolgáltatása egy kifinomult szoftvercsomag, az Advanced Impact Media Solutions (AIMS). Ez irányítja a több ezer kamuprofilból álló bothadsereget.

0218 Hanan 3

Azért, hogy ezek a személyek valóságosnak tűnjenek, egyszerre több közösségi oldalon (Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram) is van profiljuk, csak úgy, mint a valódi embereknek.

Hanan és csapata azzal dicsekedtek, hogy hírportálokon helyeznek el hamis információkat, amiket aztán a rendszer elterjeszt.

A csapat vezetője a gyakorlatban is megmutatta, hogyan lehet egy pillanat alatt hamis profilokat létrehozni. Azt is elmondta, hogy jelenleg egy afrikai választáson dolgoznak, de van csapatuk Görögországban és az Emírségekben is. Hanan azzal uis eldicsekedett, hogy

már 33 elnöki szintű kampányt fejeztek be, és ebből 27 sikeres volt.

A választásokba való beavatkozás 6 és 15 millió euróba, vagyis átszámítva nagyjából 2,2-5,7 milliárd forintba kerül. A Guardianhez kiszivárgott e-mailekből azonban kiderül, hogy a Team Jorge ennél olcsóbban dolgozott. 2015-ben például 160 ezer dollárt kértek a Cambridge Analytica-tól egy nyolchetes kampányért egy latin-amerikai országban.

A csapat tevékenysége Izraelt is kellemetlen helyzetbe hozhatja, az elmúlt években ugyanis egyre nagyobb volt a nyomás az országon a demokráciát és az emberi jogokat aláásó kiberfegyver-export miatt.

A Pegasus stzoftverből a Fidesz-kormány is vásárolt, amint azt Kósa Lajos be is ismerte.

Az izraeli minisztérium a Guardian megkeresésére eddig még nem reagált. A szervezetet lebuktató videót cikkünk végén nézhetik meg.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!