Átverték a nyugdíjasokat! A törvény dupla összegű nyugdíjprémiumot írt elő, de Orbánék nem annyit utaltak!

A pénz ott volt az államkasszában, de a Fidesz-kormány csak 10 ezer forintot adott a nyugdíjasoknak a törvény szerint nekik járó 22 ezer forint helyett! Utólagos reklamációnak pedig helye nincs!

Még a felét sem kapták meg a nyugdíjasok tavaly a törvény szerint nekik járó nyugdíjprémiumnak – derítette ki azenpenzem.hu. A törvény szerint ugyanis ha egy adott évben a GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasoknak abban az évben prémiumot kell fizetni. Ennek összegét úgy számolják ki, hogy összeszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti részét és a novemberben esedékes nyugdíj 25 százalékát, maximum 20 ezer forintot.

A KSH most azt közölte, hogy a GDP tavaly 4,6 százalékkal nőtt. Eszerint a nyugdíjasoknak 22 ezer forint prémium járt volna, de az Orbán-kormány csak 10 ezer forintot adott!

Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium 2022-ben kifizetett összege még a fele sincs annak, mint ami az idősebbeket a törvény szerint megillette volna. Orbánék azt használták ki, hogy a növekedés „várható” mértékét írja elő, ők pedig a nyugdíjprémium összegének megállapításánál kevesebbel számoltak:

a Fidesz-kormány 4 százalékos GDP növekedés után fizetett nyugdíjprémiumot a valóságos 4,6 százalék helyett!

Bár a nyugdíjprémium kiszámítására van lefektetett szabály, de a Fidesz-kormány ezt könnyedén ki tudja játszani.

Orbánéknak elég annyit tenniük, hogy alulbecsülik a gazdasági növekedés „várható” mértékét, és máris kevesebb pénzt kell fizetniük az időseknek. Ha pedig később kiderül a GDP-növekedés valódi mértéke,

arról nincs semmilyen rendelkezés, hogy a nyugdíjasokon megspórolt összeget ki kellene fizetni. Orbánék így csaknem 30 milliárd forintot spóroltak az időseken!

Mindez azért különösen dühítő, mert a tavalyi költségvetésben a Fidesz-kormány még 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel kalkulált. Emiatt a nyugdíjprémiumra mintegy 68,5 milliárd forintot különítettek el, amiből azonban végül csak 23,5 milliárdot fizettek ki.

Vagyis a pénz ott volt az államkasszában, de a Fidesz nem adta azt oda a nyugdíjasoknak!

Emiatt követelte a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) egyebek mellett azt, hogy ebből a megtakarított pénzből idén márciusban az alacsony nyugdíjjal rendelkezők kapjanak 50 ezer forintos egyszeri kiegészítést. A Fidesz-kormány azonban ezt meg sem hallotta. Azóta sem tudni, mire költötték Orbánék a nyugdíjasoktól visszatartott több tízmilliárd forintot.

 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!