Szijjártónak elgurult: ezért Amerika beindulhat Orbán ellen!

Lehet, hogy a Fidesz-kormány önmagát buktatja meg?

Nagy bajok lehetnek Szijjártó Péternél. A magyar külügyminiszter ugyanis olyat tett, amivel az egész Orbán-kormányt Amerika talpa alá lökte. Az egész úgy kezdődött, hogy az USA budapesti nagykövete, David Pressman a Politico című lapnak úgy nyilatkozott: a magyar kormány tagjai gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, de az uniós szankciók ellenzésétől kezdve az orosz „tűzszüneti” javaslatokig továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják. Amikor az ATV ezzel kapcsolatban a magyar külügyminiszter véleményét kérdezte,

Szijjártó kijelentette: teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol az amerikai nagykövet!

A külügyi tárca vezetője szó szerint ezt mondta: „Az Egyesült Államok budapesti nagykövetének nyilatkozataival kapcsolatban azt tudom mondani, érdektelen, teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá.” Ezt követően a fideszes politikus így folytatta az USA nagykövetének címzett reagálását:

„Nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe,

és ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon.”

David Pressman sem maradt adós a válasszal. A 444.hu fedezte fel, hogy az USA budapesti nagykövete a Twitteren szólt vissza Szijjártónak. Szó szerint ezt írta: „Minden tisztelettel, de

Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tartjuk csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek.«”

Nem tudni, hogy Szijjártó vajon azóta már érzékelte-e, hogy mit is tett valójában. A magyar külügy vezetője ugyanis nem csak durván megsértette az amerikai nagykövetet.

Azzal, hogy Szijjártó magyar belügynek nevezte az orosz nézetek hangoztatását, Amerika talpa alá lökte az Orbán-kormányt!

Ezzel ugyanis a magyar külpolitika nyíltan nekiment az USA-nak egy olyan nagyhatalmi konfliktusban, amit Washingtonban nagyon is komolyan vesznek. Ha Amerika úgy érzi, hogy Orbánék viselkedése már túlmegy a hétköznapi kellemetlenség határán, könnyen dönthetnek úgy, hogy megmutatják, ki az elefánt, és ki a kisegér…

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!